Süüria režiimi rünnakud Damaskuse mässulistele jätkusid viiendat päeva (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ABDULMONAM EASSA/AFP/Scanpix

Süüria pealinna Damaskuse lähistel asuvas Ida-Ghoutas on pühapäeval intensiivsemaks muutunud pommitamise ja seni kestvate raketirünnakute tõttu surma saanud juba üle 350 inimese.

Eile hukkus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus sõnul Ida-Ghouta suurimat linna Doumat tabanud rünnakutes veel vähemalt 13 inimest, kellest kolm on lapsed, ja viga sai üle 120 inimese.

Tõenäoliselt valmistub Süüria režiim maavägede sissetungiks. Kuigi ametlikult on eesmärk hävitada terroriste ehk Süüria keskvõimu vastu võitlevaid mässulisi, on riigipead Bashar al-Assadit süüdistatud ka tahtlikus tsiviilisikute tapmises.

Ida-Ghouta on Süüria pealinna Damaskuse idapoolne eeslinn, asudes kesklinnast umbes 15 kilomeetri kaugusel. Alates Süüria kodusõja algusest hoiavad ala enda käes Süüria mässuliste rühmitused, millest tugevaim on seal Saudi Araabia toetatud islamistlik Jaish al-Islam.

«Raketituli pole lõppenud. Ainuüksi Doumat tabas umbes 200 maapõhist raketti,» lausus eile vabaühenduse juht Rami Abdel Rahman.

Tõenäoliselt valmistutakse maavägede sissetungiks.

ÜRO hinnangul elab koos mässuliste võitlejatega umbes 100 km2 suurusel alal ligi 400 000 tsiviilelanikku, kellel ei ole ühtegi põgenemisteed.

Ida-Ghouta praegune olukord on halvim alates 2013. aastast, mil al-Assad sealsetele inimestele keemiarelvarünnaku korraldas.

Kohalike arstide sõnul pole inimestel ka kuhugi pöörduda. «Nad üritavad ellu jääda, aga piiramisest tekkinud näljahäda on neid oluliselt nõrgestanud,» ütles üks kohalik arst BBC-le.

Valitsus on Ida-Ghoutasse alates novembrist lubanud vaid ühe humanitaarkonvoi ja piirkonnas on tõsine toiduainete puudus. Leib maksab seal Süüria keskmisest hinnast umbes 22 korda rohkem ja 12 protsenti alla viieaastastest lastest on tõsises näljahädas.

Venemaa eitab seotust Ida-Ghouta õhurünnakutega. «Need on alusetud süüdistused. Ei ole selge, millele need tuginevad,» ütles presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov vastuseks USA ja Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse väitele, et rünnakute eest vastutab Venemaa.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov täpsustas eile, et Vene sõjaväelased olid teinud mässulistele ettepanekku Ida-Ghoutast lahkuda, kuid nood olid sellest loobunud, mistõttu on Damaskuse eeslinna elanikud jätkuvalt terroristide inimkilbiks.

Eelmisel aastal sõlmitud kokkuleppe järgi peaks Ida-Ghouta olema nn deeskalatsioonitsoon, kus tsiviilisikud saaksid elada, ilma et nad mõne Süüria sõja osalise rünnakute ohvriks langeksid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles