Rahvahääletus Putini toetuseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putini valimisreklaamid rõhutavad ühte lihtsat asja: tänane Venemaa peab kõiges olema tänulik temale, Putin on loonud tänase Venemaa. Reklaam talvises polaarlinnas Norilskis.
Vladimir Putini valimisreklaamid rõhutavad ühte lihtsat asja: tänane Venemaa peab kõiges olema tänulik temale, Putin on loonud tänase Venemaa. Reklaam talvises polaarlinnas Norilskis. Foto: Jaanus Piirsalu

Kolme nädala pärast valitakse 65-aastane Vladimir Putin veel kuueks aastaks Venemaa presidendiks. Kuigi presidendivalimiste tulemus on ilmselgelt ette teada, on siiski mõned intriigid, mida sportlikust huvist tasub jälgida.

Kas valimisaktiivsus tuleb 70 protsenti?

Juba aasta tagasi seadis Kremli administratsioon eesmärgiks teha valimistest omapärane usaldushääletus Putinile. Loogika on selles, et mida rohkem inimesi tuleb hääletama ja hääletab Putini poolt, seda suuremat usaldust näitab see Putini poliitika vastu. Selleks nihutati isegi presidendivalimiste päev tavapärase märtsi alguse asemel 18. märtsile, kui möödub neli aastat Putini allkirjutatud otsusest võtta Krimm Venemaa koosseisu.

Valimistest osavõtu latiks on Kreml seadnud 70 protsenti hääleõiguslikest inimestest. Pärast Nõukogude Liidu lagunemist pole Venemaal ühelgi föderaalvalimistel olnud sellist osavõtuprotsenti. Paar korda on napilt sellele tulemusele alla jäädud. 1996. (duell Boriss Jeltsini ja Gennadi Zjuganovi vahel) ja 2008. aastal (Putini asemel kandideeris petlikku uut lootust lubanud Dmitri Medvedev) käis ametlikel andmetel hääletamas 69,7 protsenti valijatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles