Britid vaidlevad uute tuumaallveelaevade üle

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanguard-klassi tuumaallveelaev.
Vanguard-klassi tuumaallveelaev. Foto: SCANPIX

Suurbritannia kaitseministeeriumi kinnitusel kiideti heaks uute tuumaallveelaevade disain, kuid endiselt pole selge, kas aluseid enne 2016. aastat üldse ehitama hakatakse.

Briti kaitseminister Liam Fox kinnitas uudistevõrgu AFP vahendusel, et alustatud on esimesi ettevalmistusi nelja Vanguard-klassi allveelaeva asendamiseks uutega ning senise Trident-raketisüsteemi välja vahetamiseks.

Raketisüsteem Trident I (C4) paigaldati allveelaevadele 1979. aastal. Enne seda oli laevastik relvastatud tuumarakettidega Polaris, mis paigutati alustele 1960ndatel. 1990ndatel ja möödunud kümnendil vahetati Trident I välja Trident II (D5) vastu. Need Lockheed Martin Space Systemsi toodetud relvad peaksid toimima kuni 2020ndateni.

Fox kinnitas parlamendiliikmetele peetud kõnes, et uus raketisüsteem tagab Suurbritannia tuumaheidutuse kuni 2060ndateni. Samas tunnistas Fox, et otsust senise süsteemi asendamiseks pole langetatud ning tema sõnul on vähetõenäoline, et otsus tehakse enne järgmisi valimisi 2015 aastal.

Valitsusse kuuluvad toorid ja liberaalid pole küsimuses kokkuleppele jõudnud. Kui konservatiivist peaminister David Cameron ja tema erakonnakaaslased toetavad uue raketisüsteemi kasutuselevõttu, siis liberaaldemokraadist asepeaminister Nick Clegg pole suurema valitsuserakonnaga ühtmeelt.

Eelkõige osutavad liberaaldemokraadid uue raketisüsteemi kulukusele ning soovivad võimalike alternatiivide kaalumist. Foxi hinnngul lähevad neli uut tuumaallveelaeva maksma 20-25 miljardit naela (22,7-28 miljardit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles