Debatt: Põhjamõõde peaks võitlema piirisabaga

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veokijuhid piirjärjekorras.
Veokijuhid piirjärjekorras. Foto: Sille Annuk / Postimees

Põhjamõõtme parlamentaarsel debatil Helsingis jäi kõlama, et Euroopa Liidu piire ületav Põhjamõõde sobib igati selliste küsimuste nagu piirijärjekorrad Venemaaga lahendamiseks, teatas Reformierakond.


«Pikad veokite järjekorrad idapiiril mõjutavad negatiivselt kogu Euroopa Liidu kaubavahetust Venemaaga ning see on probleem, millega tuleks ühiselt tegeleda,» ütles debatil riigikogu liige Taavi Rõivas.

Sama teemat pidas oma sõnavõtus oluliseks ka Vene riigiduuma saadik Valentina Pivnenko.

Rõivase sõnul tuleks piiriülesest koostööst leida teisigi praktilist lahendust vajavaid küsimusi, näiteks ühepõhjaliste tankerite keelustamine Läänemere ökosüsteemi kaitseks või laiem koostöö haiguste leviku tõkestamisel.

Põhjamõõde on Euroopa Liidu koostööprogramm, mis ulatub väljapoole liidu piire.
Parlamentaarsel debatil Helsingis osalesid parlamendisaadikud 12 riigist, europarlamendi liikmed ning rahvusvaheliste organisatsioonide esindajad.

Põhjamõõtme idee autor ja programmi peainitsiaator on Soome. Samamoodi teevad Euroopa Liidus koostööd veel näiteks Vahemere-äärsed riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles