Jaapan: saarteni jõudnud nafta on pärit Iraani tankerist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftareostus.
Naftareostus. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Lõuna-Jaapani saarteni eelmise kuu lõpus jõudnud nafta on tõenäoliselt pärit Ida-Hiina merel põhjaläinud Iraani tankerist, teatas Jaapani rannavalve.

Okinoerabu ja Yoroni saarte rannikuni jõudnud nafta sisaldab samu koostisosi, mida leidus ka naftatankeri Sanchi kütuses.

«Me ei ole teadlikud ühestki teisest mereõnnetusest regioonis, millega oleks kaasnenud naftalekkeid,» ütles rannavalve esindaja Takuya Matsumoto. «Me järeldasime, et see on äärmiselt tõenäoline, et (kahele saarele) jõudnud nafta on seotud Sanchiga.»

Tanker, mis vedas 111 000 tonni kerget toornaftat, läks põhja 14. jaanuaril Jaapani vetes Ida-Hiina merel.

Jaapani rannikule jõudnud kütus erineb toornaftast, mis oli põhjaläinud tankeri lastis.

Kokku on nafta jõudnud regioonis 16 saare rannikule ja kohalikud on veest eemaldanud võimude sõnul 90 tonni naftat.

Tokyo on algatanud naftalekke keskkonnamõjude väljaselgitamiseks uurimise.

Teistelt saartelt kogutud nafta koostis erineb Okinoerabu ja Yoroni saarte rannikuni jõudnud naftast, kuid tankeri tehnika ja mahutid võisid sisaldada erinevat tüüpi naftat, ütles rannavalve esindaja.

Teiste saarteni jõudnud nafta kohta rannavalve täpsustusi ei andnud.

Panama lipu all sõitnud tanker Sanchi põrkas 6. jaanuaril Shanghaist umbes 257 kilomeetrit ida pool kokku Hiina kaubalaevaga, plahvatas ja läks põlema. 14. jaanuaril vajus tanker põhja.

Õnnetuses hukkus tankeri 32-liikmeline meeskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles