Egiptuses tehakse ametlikult teatavaks presidendikandidaadid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moussa Mostafa Moussa.
Moussa Mostafa Moussa. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Egiptuse keskvalimiskomisjon avalikustab laupäeval märtsis korraldatavate presidendivalimiste kandidaadid, teatas kohalik meedia.

Väljaande Ahram Online andmetel on kandidaate kõige tõenäolisemalt vaid kaks ehk teisele ametiajale pürgiv president Abdel-Fattah al-Sisi ja erakonna Ghad liider Mussa Mustafa Mussa.

Keskvalimiskomisjoni info kohaselt pole kummagi kandidaadi osas esitatud vastulauseid. Mussa on tuntud presidendi toetajana.

Teisipäeval hoiatasid 14 inimõigusorganisatsiooni, et Egiptuses märtsis toimuvad presidendivalimised ei saa olema ei vabad ega õiglased.

"Egiptuse valitsus on jalge alla trampinud isegi miinimumnõuded vabadele ja õiglastele valimistele," kirjutati ühisavalduses, mille avaldas Human Rights Watch.

"President Abdel Fattah al-Sisi valitsus on järjepidevalt lämmatanud põhivabadusi ning kinni pidanud võimalikke kandidaate ja nende toetajaid. Egiptuse liitlased peaksid nüüd avalikult sõna võtma, et mõista hukka need jantlikud valimised, selle asemel et jätkuvalt küsimusi esitamata toetada valitsust, mis juhatab viimaste aastakümnete halvimat humanitaarkriisi," kirjutasid ühendused.

"USA, Euroopa Liit ja Euroopa riigid peaksid peatama kõik julgeolekuabi, mida saab kasutada siseriiklikeks repressioonideks, ning suunata abiraha konkreetsete paranduste tegemisele põhiõiguste kaitses," lisati inimõigusorganisatsioonide avalduses.

Valimised toimuvad 26.-28. märtsil. Valitsus on kõrvale tõrjunud kõik tõsiseltvõetavad presidendikandidaadid ning Sisi kandideerib sisuliselt üksinda.

Jaanuaris ärgitasid kaheksa erakonda ja 150 avaliku elu tegelast ühisavalduses egiptlasi valimisi boikoteerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles