Manafort maksis Euroopa poliitikutele Janukovõtši toetamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Manafort.
Paul Manafort. Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/SCANPIX

USA presidendi Donald Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort maksis endistele kõrgetele Euroopa poliitikutele salaja üle kahe miljoni euro, et nad teeksid lobitööd Ukraina toonase venemeelse presidendi Viktor Janukovõtši toetuseks, selgub kohtus esitatud süüdistusest.

Eriprokurör Robert Muelleri süüdistuses Washingtoni Föderaalkohtule öeldakse, et Manafort maksis endiste poliitikute nn Habsburgi rühmale selle eest, et nad asuksid Ukrainale soodsale positsioonile ja teeksid muu hulgas lobitööd Ühendriikides.

Aastatel 2012-13 tegutsenud rühma juhtis üks kohtus nimetuks jäänud endine Euroopa kantsler, kes püüdis koos kaaslastega mõjutada USA seadusandjaid ja Valge Maja ametnikke, väidetakse süüdistuses.

Habsburgi rühma liikmed pidid andma Ukraina valitsuse tegevusele näiliselt sõltumatu hinnangu, kuid tegelikult olid nad kinnimakstud Ukraina-lobistid.

Ukraina endine president Viktor Janukovõtš.
Ukraina endine president Viktor Janukovõtš. Foto: Valery Matytsin/Valery Matytsin/TASS

Manafortile esitas süüdistuse juurdlusmeeskond, kes uurib Venemaa sekkumist 2016. aasta USA presidendivalimistesse ning võimalikku kokkumängu Trumpi kampaaniameeskonnaga, seal hulgas rahapesu, maksu- ja pangapettusi seoses tööga, mida ta tegi 2006.-2014. aastal Viktor Janukovõtši heaks.

Janukovõtš oli Ukraina president 2010.- 2014. aastani. Miljardärist Janukovõtši selja taga seisis Moskva ja suur osa Euroopast suhtus temasse Kremli-meelse poliitika ja korruptsioonisüüdistuste tõttu umbusuga.

Pärast seda, kui Janukovõtš 2014. aastal tagandati ja Venemaale põgenes, lõpetas Manafort tema heaks töötamise, naasis Ühendriikidesse ja liitus 2016. aastal Trumpi kampaaniameeskonnaga.

Habsburgi rühm pidi tegutsema mitteametlikult ja nähtavate sidemeteta Ukraina toonase valitsusega, ilmneb Manaforti 2012. aasta juunis kirjutatud memost.

Süüdistuses ei omistata Manafortile ühtki konkreetset kuritegu Habsburgi rühmaga seoses, selle tegevusest räägitakse peamiselt osutamaks, et Manafort tegi aktiivselt lobitööd Ukraina heaks ja rikkus seadust selle USAs registreerimata jättes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles