Pildid: Lõuna-Koreasse saabus Põhja-Korea kõrgetasemeline delegatsioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Koreasse saabus taliolümpia lõputseremooniale kõrgetasemeline Põhja-Korea delegatsioon, mida juhib tippametnikust kindral, teatas Soul täna.

Ivanka Trump Lõuna-Koreas.
Ivanka Trump Lõuna-Koreas. Foto: ERIC GAILLARD/AFP/SCANPIX

Lõputseremooniast võtab osa ka USA presidendi Donald Trumpi tütar Ivanka. Kindral Kim Yong-choli juhitud kaheksaliikmeline delegatsioon ületas kahe riigi piiri täna hommikul, ütles Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi pressiesindaja. Kim Yong-cholil on teadaolevalt mõjukas roll Põhja-Korea võimuerakonnas.

Tuuma- ja raketiprogrammi tõttu arvukate rahvusvaheliste sanktsioonidega karistatud Põhja-Korea on otsustanud ära kasutada naaberriigis peetavates olümpiamängudes kätkevad diplomaatilised võimalused.

Pyeongchangi mängude avatseremooniast võtsid osa riigi liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong ja tseremoniaalne riigipea Kim Yong-nam. Loodetud kohtumine USA asepresidendi Mike Pence'iga jäi siiski ära.

Reedel tegi Washington teatavaks uued sanktsioonid Põhja-Koreale. Pyongyang teatas pühapäeval vastuseks, et ei räägi Trumpi administratsiooniga «100 või isegi 200 aastat».

Kim Yong-chol.
Kim Yong-chol. Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Kim Yong-choli juhitava delegatsiooni võttis vastu Lõuna-Korea ühinemisministri asetäitja Chun Hae-sung.

Kindrali määramine delegatsiooni juhiks tekitab Soulis vastakaid tundeid, sest teda seostatakse mitme rünnakuga, seal hulgas torpeedorünnakuga Lõuna-Korea sõjalaevale Cheonan 2010. aastal, milles hukkus 46 inimest. Pyongyang ei ole süüd omaks võtnud.

Konservatiivsed rahvaesindajad ja sajad aktivistid korraldasid ööl vastu tänast Põhja-Korea piiri lähedal protestiaktsiooni ja nõudsid kindral Kimi vahistamist. Kim on ka nende isikute nimekirjas, kellele Lõuna-Korea on kehtestanud sanktsioonid, mis tähendab tema varade külmutamist.

Ei Souli ega Washingtoni ametnikud oota Kim Yong-choli ja Ivanka Trumpi kohtumist taliolümpiamängudel. Põhja-Korea delegatsiooni kuulub aga ka välisministeeriumi Põhja-Korea asjade peadirektori asetäitja Choe Kang-il, tema osalus viitab valmidusele kõnelusteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles