Süüria režiim jätkab hoolimata ÜRO otsusest Ida-Ghouta pommitamist (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupilv pärast Süüria režiimi õhurünnakut Ida-Ghoutale.
Suitsupilv pärast Süüria režiimi õhurünnakut Ida-Ghoutale. Foto: AMMAR SULEIMAN/AFP/SCANPIX

Süüria valitsusväed tegid täna taas õhurünnakuid Ida-Ghouta mässuliste alale, ehkki ÜRO Julgeolekunõukogu võttis eile vastu resolutsiooni, milles nõutakse viivitamatut relvarahu kehtestamist.

Suurbritannias baaseeruva vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus teatel tehti kaks õhulööki Ida-Ghouta suurima linna Douma serva.

Režiimi õhu- ja suurtükirünnakud Damaskuse lähedal asuvale enklaavile algasid 18. veebruaril ja vaatluskeskuse andmetel on neis tänaseks hukkunud vähemalt 519 inimest.

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis eile ühehäälselt heaks resolutsiooni, milles nõutakse Süürias viivitamatult 30-päevase relvarahu kehtestamist, et toimetada kohale humanitaarabi ning evakueerida kriitiliselt haiged ja haavatud.

Vaatluskeskuse juht Rami Abdel Rahman ütles, et vähemalt kolme kohta Ida-Ghoutas, seal hulgas Doumat, tabas täna raketi- ja suurtükituli.

ÜRO julgeolekunõukogu hääletus.
ÜRO julgeolekunõukogu hääletus. Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS/Scanpix

Kaks Süüria Ida-Ghouta piirkonna mässuliste rühmitust tervitab ÜRO Julgeolekunõukogu relvarahunõuet, kuid tõotab uute rünnakute korral vastupanu jätkata. Islamimässuliste rühmitused Jaish al-Islam ja Faylaq al-Rahman tegid kumbki avalduse vastuseks ÜRO Julgeolekunõukoguse vastu võetud resolutsioonile.

Resolutsioonis öeldakse, et relvarahu peab jõustuma viivitamatult, kuid ei täpsustata aega.

«Jaish al-Islam kohustub kaitsma Ida-Ghoutasse sisenevaid konvoisid,» ütles rühmitus avalduses. Samas hoiatatakse, et võitlejad vastavad otsekohe igale rikkumisele, mis peaks režiimivägedelt tulema.

Samal seisukohal on Faylaq al-Rahman: «Me kinnitame, et peame resolutsioonist täielikult kinni. Siiski jätame endale õiguse taastuvate rünnakute korral Ida-Ghouta tsiviilelanikke kaitsta.»

Nii Faylaq al-Rahman kui Jaish al-Islam on 2013. aastal loodud rühmitused, mis on võtnud osa ÜRO vahendusel Genfis peetavatest Süüria rahukõnelustest ja neist, mida Venemaa ja Iraan on Türgi toel Kasahstani pealinnas Astanas läbi viinud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles