Galerii: tuhanded kogunesid Moskvas Boriss Nemtsovi mälestama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moskva kesklinna kogunes täna tuhandeid inimesi marsile tapetud opositsionääri Boriss Nemtsovi mälestuseks.

Nemtsov tapeti 2015. aasta 27. veebruaril Kremli vahetuses läheduses Suurel Moskvoretski sillal. 2017. aastal mõistis Vene kohus Nemtsovi tapmises süüdi Tšetšeenia julgeolekujõudude endise ohvitseri ja saatis ta 20 aastaks vangi. Veel neli tšetšeeni on mõistetud süüdi seotuses tapmisega. Nemtsovi perekonna ja Vene opositsiooni sõnul on mõrva tellijad siiani leidmata ja karistamata.

Mälestusrongkäigu esireas marssijad kandsid loosungit, millel seisis «Need kuulid on meis kõigis». Näha oli ka plakateid sõnumiga «Ma ei karda» ning «Me mäletame ja ei andesta». Mõned osalejad hüüdsid «Putin on varas».

Võimude loal korraldatud marsil osales nii tavainimesi kui ka tuntud opositsioonipoliitikuid, teiste seas ka kaks presidendikandidaati - Ksenia Sobtšak ja Grigori Javlinski.

Rongkäigulised trotsisid mälestusmarsil külma, sest Moskvas langes pühapäeval temperatuur 14 külmakraadini.

«Putini režiim tappis mehe, kuid teo organiseerijaid pole leitud,» ütles marsil osalenud tudeng Mihhail Kononenko AFP-le.

Opositsionääride sõnul on kolm aastat pärast Nemtsovi mõrva olukord riigis halvenenud ning sallivus teisitimõtlemise suhtes veelgi vähenenud.

«Need, kes tapmise tellisid, on vabaduses ja keegi pole neid otsinud,» ütles liberaalse Jabloko partei liider Sergei Mitrohhin.

Nemtsovi mälestuseks marsiti ka Venemaa suuruselt teises linnas Peterburis, kus kanti plakateid sõnumiga «Maha kurjuse impeerium» ja «Putin, kus on korraldaja?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles