Ametlik kinnitus: Boko Haram röövis taas üle saja koolitüdruku (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boko Harami äärmuslased.
Boko Harami äärmuslased. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Nigeeria valitsus kinnitas eile lõpuks ametlikult, et pärast islamistide äärmusrühmituse Boko Haram rünnakut riigi kirdeosas asuvale tüdrukutekoolile on kadunud 110 last, edastas kohalik meedia.

Kuuldused tüdrukute röövimisest islamiäärmuslaste poolt on liikunud juba alates eelmise nädala esmaspäevast.

«Föderaalvalitsus kinnitab, et kadunud on 110 õpilast Yobe osariigis asuvas Dapchi õppeasutusest, mida ründasid (eelmise nädala) esmaspäeval Boko Harami võitlejad,» kirjutati teadaandes.

Ministeeriumi andmetel viibis koolis rünnaku ajal 906 last, kuid enamik jõudis põgeneda. Nigeeria valitsus on alustanud ulatuslikku päästeoperatsiooni. President Muhammadu Buhari vabandas tüdrukute perekondade ees.

Perekonnad on vihased, sest väidetavalt viidi Dapchi lähistel asuvatest kontrollpunktidest eelmisel kuul seal viibinud sõdurid minema ja see muutis piirkonna ebaturvalisemaks.

Võimud teatasid algul, et tüdrukuid ei röövitud ja nad olid ründajate eest lihtsalt peitu läinud. Alles eile kinnitati, et tüdrukud rööviti. 

Röövitud koolitüdrukute sugulased Dapchis.
Röövitud koolitüdrukute sugulased Dapchis. Foto: AFOLABI SOTUNDE/REUTERS/Scanpix

Peaaegu nelja aasta eest röövis äärmusrühmitus Boko Haram Chiboki koolist 276 tüdrukut. Kuigi enamik neist on kas röövijate käest põgenenud või vabastatud, siis umbes sada tüdrukut viibib veel džihadistide käes pantvangis.

Nigeeria kohus mõistis eelmisel nädalal 15-aastase vangistuse mehele, kes oli seotud enam kui 200 koolitüdruku röövimisega 2014. aastal Nigeeria kirdeosas Chiboki linnas. 2015. aastal vahistatud Yahaya on esimene, kes mõisteti süüdi inimröövis, mis vallandas üleilmse pahameeletormi ja kampaania tüdrukute vabastamiseks. Lapsed sunniti peamiselt islamistide naisteks või seksiorjadeks, aga kasutati kuuldavasti ka enesetapurünnakutes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles