Merkeli erakond kiitis heaks koalitsiooni sotsiaaldemokraatidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Emmanuele Contini/imago/SCANPIX

Saksa liidukantsleri Angela Merkeli konservatiivid kiitsid täna ülekaaluka häälteenamusega heaks uue koalitsiooni moodustamise sotsiaaldemokraatidega (SPD).

Vaid 27 Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) kongressi 975 delegaadist hääletas selle partnerluse vastu.

Eile õhtul teatas Saksamaa liidukantsler Angela Merkel nende CDU poliitikute nimed, kes saaksid uues valitsuskabinetis omale ministrikoha. 

Ministrikohad saadakse aga loomulikult vaid juhul, kui Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) koalitsiooni moodustamise heaks kiidab. Deutsche Welle avaldas võimalikest CDU ministritest ülevaate, mis pakub pilgu Merkeli neljanda valitsuskabineti sisse. 

Merkeli sõnul üritas ta leida tasakaalu kogemuste ja noorusliku energia vahel. «Arvan, et meil on efektiivne tiim, mis vastab tulevikus ootavatele väljakutsetele,» sõnas kantsler pressikonverentsil. Kõik tema poolt pakutud ministrid on 63-aastasest kantslerist nooremad.

Vastane Spahn

Jens Spahn.
Jens Spahn. Foto: AXEL SCHMIDT/REUTERS/Scanpix

Kõige vastuolulisemaks nimeks on 37-aastane Jens Spahn, kelle kantsler nimetas terviseministri kandidaadiks. Spahn on CDU konservatiivsema tiiva liider, kes on avalikult Merkelit ja tema põgenikepoliitikat kritiseerinud.

Kuulujuttude kohaselt kohtus Spahn isegi CDU Baierimaa sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) ja liberaalse Vaba Demokraatliku Partei (FDP) poliitikutega, et arutada Saksamaa tulevikku pärast Merkeli võimult kadumist. Kantslerist oluliselt konservatiivsema Spahni nomineerimine kutsus esile roheliste ja vasakpartei kriitika.

Arvatakse, et Spahn võib ühel päeval Merkelilt kantsleriameti üle võtta. Tema nimetamist ministriks nähakse mõneti ka järeleandmisena CDU noorteorganisatsioonile, mille liikmed pole Merkeli tsentristliku poliitikaga rahul.

Spahni ministriks saamisest sahistati ka varem, sest seda nähti kantsleri jaoks võimalusena oma häälekale kriitikule päised pähe panna ja teda taltsutada. On selge, et valitsuskabineti liikmena ei saa ta Merkelit varasemal kombel enam kritiseerida. Suurkoalitsiooni moodustamise korral oleks Spahn valitsuse kõige konservatiivsem poliitik ja see võib Deutsche Welle sõnul tähendada tema mõningast isoleerimist.

Sõbrad ja mõõdukad

Peter Altmaier.
Peter Altmaier. Foto: Bernd Von Jutrczenka/AFP/SCANPIX

CDU ministrikohtadest kõige mõjuvõimsam ehk majandusministri ametikoht läks Merkelile tõeliselt lojaalsele 59-aastasele Peter Altmaierile, kes oli varasemalt kantsleri kabinetiülem.

Igas Merkeli valitsuses ministrina ametis olnud Ursula von der Leyen jätkab praeguste plaanide kohaselt kaitseministrina. See pole viimaste uudiste valguses kindlasti mitte kõigi jaoks rahuldav lahendus. Hiljuti sai avalikuks Saksamaa relvajõudude tegelik olukord. Puudu on kõigest, alates tankidest ja lõpetades talveriietega. Kaitseminister von der Leyen on seetõttu saanud karmi kriitika osaliseks. Just teda nähakse tekkinud probleemide eest vastutavana.

Vanad sõbrad Angela Merkel (vasakul) ja Ursula von der Leyen.
Vanad sõbrad Angela Merkel (vasakul) ja Ursula von der Leyen. Foto: John MacDougall/AFP/Scanpix
Julia Klöckner.
Julia Klöckner. Foto: F.Boillot/imago/snapshot/SCANPIX

Põllumajandusministriks nimetati Julia Klöckner, keda nähakse Spahni kõrval teise võimaliku Merkeli mantlipärijana. Arvatakse, et kantsler ei pruugi isegi üritada neljanda ametiaja lõpuni Saksamaad juhtida. Tema taandumise järel võib kantsleriks tõusta just Klöckner.

Üllataja

Kabinetist võib leida ka ühe tõelise üllatuse. Nimelt hakkab praeguste plaanide kohaselt haridusministeeriumit kontrollima 46-aastane Anja Karliczek. Naiste õigustele keskenduva Karliczeki nimetamine ministrikohale on tõenäoliselt Merkeli katse jaotada kõrgeid ametikohti meeste ja naiste vahel senisest ühtlasemalt.

CDU on tihti saanud kriitikat selle eest, et juhtivatel positsioonidel on liiga vähe naisi. Kui ka Merkelit ennast lugeda, siis oleks uues valitsuskabinetis CDU liikmete hulgas naised isegi enamuses. Saksamaa konservatiivide puhul oleks selline lahendus esmakordne.  

Anja Karliczek.
Anja Karliczek. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Samas oleks Merkel CDU liikmete hulgas ainuke Ida-Saksamaalt pärit valitsusliige. Mõned näevad seda märgina, et riigi idaosa on hüljatud ja sellest saab parempopulistliku Alternatiiv Saksamaale (AfD) mängumaa.

Praegusel hetkel pole aga Merkeli poolt nimetatud poliitikute hulgas midagi kindlat, sest enne uue valitsuse moodustamist peavad selle kinnitama ka SPD liikmed.

SPD 460 000 liiget on aga alates eelmisest teisipäevast posti teel hääli saatnud. SPD liikmete hääletus pannakse lukku reedel. Tulemused peaksid selguma pühapäeval ja seejärel saab selgeks, kas Saksamaa saab omale uue CDU/CSU ja SPD poolt moodustatud valitsuse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles