Sobing Vostotšnõi kosmodroomi ehitusel päädis nelja vanglakaristusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soyuz-2.1a stardib Vostotšnõi kosmodroomilt.
Soyuz-2.1a stardib Vostotšnõi kosmodroomilt. Foto: Jevgeni Bijatov/Sputnik/Scanpix

Venemaal Kaug-Idas asuva Vostotšnõi kosmodroomi ehituse eest vastutava ettevõtte juhile mõisteti 12 aasta pikkune vanglakaristus.

Kaug-Ida sõjaväeringkonna kohus määras Vostotšnõi kosmodroomi ehitusel tehtud sobingute eest Juri Khrizmanile lisaks vanglakaristusele ka 1,5 miljoni rubla suuruse rahatrahvi.

Lisaks mõisteti süüdi veel kolm isikut – Khrizmani poeg Mihhail, firma endine raamatupidaja Vladimir Akhikhmin ja endine kohalik poliitik Viktor Tšudov –, kellele määrati viie ja poole kuni seitsme aasta pikkused vanglakaristused.

Hiina piiri lähedal Amuuri oblastis asuv Vostotšnõi kosmodroom peaks saama mehitatud kosmoselendudel alternatiiviks Nõukogude-aegsele Baikonuri kosmodroomile Kasahstanis. Paraku on ehitus varjutatud korruptsiooniskandaalidest, mille käigus on viimaste aastate jooksul arreteeritud mitmeid vastutavaid isikuid.

2015. aasta kevadel kuulutasid kosmodroomil töötanud ehitajad välja streigi palkade väljamaksmise viibimise tõttu.

Esimene start Vostotšnõil leidis aset 2016. aasta aprillis pärast ühepäevast hilinemist, mis vihastas president Vladimir Putinit, kes oli sündmuseks kohale sõitnud. Start kulges edukalt, kuid orbiidile jõudes lõpetas rakett töötamise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles