ÜRO ja EL nõuavad Süüria relvarahu viivitamatut täitmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Ida-Ghouta külje alla asuvas al-Shifuniyah` haiglas.
Lapsed Ida-Ghouta külje alla asuvas al-Shifuniyah` haiglas. Foto: HAMZA AL-AJWEH/AFP/Scanpix

ÜRO julgeolekunõukogu otsus, mis näeb muu hulgas ette humanitaarvaheaja tegemist rünnakutes Damaskuse Ida-Ghouta eeslinnale, tuleb viivitamatult ellu viia, ütles täna Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini.

«Otsus tuleb viivitamatult täita, selleks on vaja seiremehhanisme. Jätkame lähipäevil ja -nädalatel koostööd ÜRO-ga ning kõikide meie rahvusvaheliste ja piirkondlike partneritega, veendumaks, et olukord paraneb,» ütles ta enne EL välisministrite kohtumist.

Mogherini märkis, et rääkis juba varem Burgaarias Sofias Süüria olukorra tegelikust halvenemisest. Seejärel jätkus Ida-Ghouta olukorra arutelu New Yorgis ÜRO Julgeolekunõukogus.

«Meil õnnetus saavutada üksmeelne heakskiit ÜRO Julgeolekunõukogus. See on vajalik ja innustav samm, kuid pelgalt esimene samm,» märkis ta täna.

Julgeolekunõukogu kiitis laupäeval ühehäälselt heaks resolutsiooni, milles nõutakse 30-päevase relvarahu viivitamatut kehtestamist Süürias, et toimetada abivajajatele humanitaarabi ning evakueerida kriitiliselt haiged ja haavatud.

Alates 18. veebruarist on Süüria valitsusvägede ja Vene õhujõudude rünnakutes mässuliste kontrolli all olevale Ida-Ghouta enklaavile saanud surma üle 500 tsiviilisiku.

Täna arutasid telefonitsi olukorda Süürias ka Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Prantsuse president Emmanuel Macron.

Erdoğan ja Macron arutasid muu seas ÜRO julgeolekunõukogu otsust, mis kutsus üles relvarahule Süürias ja jõudsid üksmeelele, et see tuleb viivitamatult ellu viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles