Wagneri värbaja videotunnistus: venelased müüvad end ise Süüriasse hakklihaks (5)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanitõmmis videost.
Ekraanitõmmis videost. Foto: Youtube

Süüriasse palgasõduriks soovivaid Venemaa kodanikke vahendava kontaktisiku sõnul ei ole Kremli sidemetega eraturvafirmal Wagner Grupp hakklihaks saadetud sõduritest sooja ega külma, kirjeldab France 24 intervjuus nende töötajaga.

Anonüümseks jääda soovinud Jekaterinburgi piirkonna Wagneri kontaktisiku sõnul saab ta Venemaalt iga päev viis-kuus soovi Süüriasse palgasõduriks minna. Kokku plaanib piirkonnast sõjaga raha teha umbes sada inimest.

Kõrge sõjaväeametniku sõnul on pärast 7. veebruaril Vene sõdurite Deir Ezzoris USA tule alla jäämist soovijate hulk kättemaksuhimust üha kasvanud, kuid nad ei tea üht asja – et tegelik hukkunute arv oli 218, mitte viis, nagu Vene valitsus väidab.

«Wagneri baasi külmikutes on praegu 150 inimest,» vahendab kontaktisikut France24. «Nende seisukord? Mulle kirjeldati seda hakklihana.» Ülejäänud surnukehasid ei ole isegi veel kätte saadud.

Ehkki rünnak leidis aset enam kui kaks nädalat tagasi, et tea hukkunute lähedased kontaktisiku sõnul asjast endiselt midagi. «Enne 18. märtsi presidendivalimisi ei juhtu mitte midagi,» märkis ta videos.

Kuid vahendaja sõnul ei ole erafirmade tegevuses midagi erilist: nende eesmärk on teenida raha sõjategevuselt olukorras, kus riik ei saa oma sõjaväge kasutada ja aidata riigi hüvanguks näiteks naftarikkaid piirkondasid hõivata.

Wagner, mis saadab palgasõdureid ka Donbassi, on mängus ainult kasumi teenimise eesmärgil.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles