Trump: oleksin isegi relvata Florida koolimajja jooksnud (2)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump Valges Majas kohtumisel osariikide kuberneridega.
USA president Donald Trump Valges Majas kohtumisel osariikide kuberneridega. Foto: AP / Scanpix

USA president Donald Trump ütles eile, et kui ta oleks olnud Florida kooli juures, kus hukkus üle-eelmisel nädalal massitulistamises 17 inimest, oleks ta pärast tulistamise algust kas või relvastamata koolimajja jooksnud.

Nikolas Cruz (19) tappis 14. veebruaril Floridas Parklandi linnas Marjory Stoneman Douglase keskkoolis 17 inimest, vallandades Ühendriikides taas relvadebati.

Trump ütles Valges Majas kohtumisel osariikide kuberneridega, et oleks tundnud sündmuskohal viibides sundi astuda isiklikult tulistajale vastu. «Ma usun tõesti, et oleksin sinna sisse jooksnud isegi siis, kui mul poleks olnud relva,» sõnas president.

«Arvan, et enamik inimesi siin ruumis oleks samuti seda teinud,» lausus ta. «Me ei tea seda enne, kui meid proovile pannakse.»

Trump on häälekalt kritiseerinud relvastatud šerifiabi, kes ei suutnud Florida massimõrva takistamiseks sekkuda. Esmaspäeval nimetas ta mõnede kohalike õiguskaitseametnike sooritust põlastusväärseks.

Tulistamise järel selgus, et šerifiabi seisis tapatalgute ajal kooli juures ega võtnud midagi ette. Kohalik politseiülem vallandas mehe otsekohe pärast seda, kui nägi tema tegevusetusest videot.

Kongress kogunes eile nädalase vaheaja järel taas Kapitooliumile keset üha kasvavat survet relvavägivalla vastu midagi ette võtta. Trump on kutsunud tragöödia järel karmistama relvaostjate taustakontrolli.

USA kongressi demokraadid on püüdnud relvaseadusi karmistada ja relvade kättesaadavust piirata aastaid, kuid on alati põrkunud vabariiklaste ja mõjuvõimsa relvalobi vastuseisule. Ühendriikides tagab relvakandmisõiguse põhiseaduse teine parandus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles