USA kutsus Venemaad sundima Damaskust peatama pealetungi Ida-Ghoutale (2)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria meedik hoidmas Ida-Ghouta enklaavis väidetavas gaasirünnakus kannatada saanud last.
Süüria meedik hoidmas Ida-Ghouta enklaavis väidetavas gaasirünnakus kannatada saanud last. Foto: AFP/SCANPIX

USA-Vene-Süüria

USA ärgitas esmaspäeval Venemaad kasutama oma "mõju", et tagada Süüria valitsusvägede verise pealetungi "kohene" peatumine mässuliste kantsile Ida-Ghoutale.

"Süüria režiim ja selle toetajad Venemaa ja Iraan, jätkavad Ida-Ghouta, Damaskuse tihedalt asustatud eeslinna ründamist, hoolimata relvarahust, millele kutsus üles ÜRO Julgeolekunõukogu," säutsus Ühendriikide välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert Twitteris.

Režiim väidab tema sõnul, et võitleb terroristidega, kuid terroriseerib selle asemel sadu tuhandeid tsiviilisikuid õhurünnakute, suurtükkide, rakettide ja terendava maavägede pealetungiga. "Režiimi tegevus kloorgaasi kasutamisel relvana vaid süvendab tsiviilelanikkonna kannatusi." 

Nauerti sõnul on Venemaal mõju nende operatsioonide peatamiseks, kui ta otsustab täita oma kohustusi ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni alusel.

"Ühendriigid kutsuvad viivitamatult lõpetama pealetungioperatsioone ja tagama kiiresti humanitaartöötajatele ligipääsu, et nad saaksid anda haavatutele abi ja tuua kohale hädavajalikku humanitaarabi," sõnas USA välisametkonna pressiesindaja.

Alates 18. veebruarist on režiimi ja Venemaa õhurünnakutes Ida-Ghoutale saanud surma üle 500 tsiviilisiku. Ohvrite seas on üle 130 lapse. Pühapäeval teatati Ida-Ghouta lõunaservas ägedatest kokkupõrgetest mässuliste ja režiimivägede vahel.

ÜRO võttis laupäeval vastu resolutsiooni 30-päevasest relvarahust Süürias, mis ei kata operatsioone äärmusrühmituste vastu.

Ida-Ghoutat piiravate Süüria režiimivägede peamine toetaja Venemaa teatas varem esmaspäeval, et alates teisipäevast kehtestatakse enklaavis iga päev viietunnine humanitaarpaus ajavahemikul 9.00-14.00.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles