Taani valitsus tahab getokuritegude eest karmimat karistust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: CLAUS BJORN LARSEN/AFP/Scanpix

Taani valitsus esitab peagi parlamendile eelnõu, mille kohaselt tuleks teatud piirkondades sooritatud kuritegude eest karistada karmimalt.

Tegemist on osaga peaminister Lars Løkke Rasmusseni uusaastakõnes lubatud «getokavast». Rootsi raadio andmeil hõlmab kava 22 seesugust piirkonda.

Plaan on kavas avalikustada neljapäeval, kuid ajaleht Berlingske kirjutas sellest juba pühapäeval.

Mõne sellises piirkonnas sooritatud kuriteo eest võib saada pea kaks korda karmima karistuse kui mujal riigis. Veel pole täpselt teada, millised need kuriteod on, kuid juttu on olnud vandalismist, vargustest ja hašiši müügist.

Justiitsminister Søren Pape Poulsen hinnangul on karmimate karistuste eesmärk muuta need piirkonnad turvalisemaks, vahendas Taani raadio.

«Kõikjal Taanis peaks olema võimalik end turvaliselt tunda. Meil ei peaks olema piirkondi, kus viibida on märkimisväärselt ohtlikum kui mujal. Need «paralleelühiskonnad» on meile väljakutseks,» lausus Pape Poulsen Berlingskele.

Karmimate karistuste rakendamist ei otsustaks valitsus, vaid kohalik politseijuhtkond. Kavas on ka lisada politseinike arvu ja kohalolekut neis piirkonnis.

Parempopulistliku Taani Rahvapartei sõnul on valitsuse eelnõu samm õiges suunas. Ka opositsiooniline sotsiaaldemokraatlik partei on öelnud, et kava näib mõistlik.

Paljud kõne all olevate piirkondade elanikud on samas märkinud, et ei pea eelnõud heaks ega tõhusaks. Muret teeb muu hulgas see, et kõik inimesed ei oleks enam seaduse ees võrdsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles