Türgi roogib välja kurdidest parlamendisaadikuid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan võimupartei AK kohtumisel.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan võimupartei AK kohtumisel. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi parlament otsustas täna peatada kahe Demokraatliku Rahvapartei (HDP) saadiku mandaadi, süüdistades erakonda sidemetes Kurdistani Töölisparteiga.

Türgi valitsuse sõnul on Demokraatlik Rahvapartei keelatud Kurdistani Töölispartei (PKK) allharu. Erakond on süüdistusi eitanud.

HDP parlamendifraktsiooni asejuhi Ahmet Yildirimi ja riigikogu liikme Ibrahim Ayhani mandaadid eemaldati tänasel parlamendiistungil, teatas erakond avalduses.

Yildirim kaotas mandaadi, kuna oli nimetanud president Recep Tayyip Erdoğani sultani karikatuuriks, Ayhani aga süüdistatakse terroripropagandas pärast kurdist islamiäärmuslaste vastase võitleja ülistamist.

HDP parlamendijuhi Filiz Kerestecioglu sõnul on samm häbiväärne ja viitab riigis aset leidvale riigipöördele.

Endised parteijuhid Selahattin Demirtas ja Figen Yuksekdag on kaks üheksast HDP liikmest, kes on PPK-ga sidemetes süüdistatuna vangi mõistetud.

Kokku on mandaat võetud üheksalt HDP parlamendisaadikult, neist mõned on mõistetud vangi. Kokku saavad tööd jätkata vaid 49 2015. aastal valitud 59 HDP parlamendisaadikust.

2015. aasta valimistel tegi HDP kolmanda tulemuse, kuid analüütikute hinnangul on erakonnal 2019. aasta valimistel raskusi isegi kümneprotsendilise parlamendikünnise ületamisega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles