RAND: Vene rünnaku esimestel nädalatel oleks NATO tõsiselt hädas (54)

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvestades Venemaa laia raadiusega õhutõrjesüsteeme on F-35 hävitajatel kulla hind, praeguseks on neid NATO õhuväelaste käsutusse jõudnud aga veel suhteliselt vähe.
Arvestades Venemaa laia raadiusega õhutõrjesüsteeme on F-35 hävitajatel kulla hind, praeguseks on neid NATO õhuväelaste käsutusse jõudnud aga veel suhteliselt vähe. Foto: AP/Scanpix

Isegi pärast liitlaspataljonide Baltimaadesse ja Poolasse toomist ning samasse piirkonda USA soomusbrigaadi paigutamist oleks Venemaal Balti riike rünnates esimestel nädalatel tugev eelis, nendib oma vastses analüüsis RANDi mõttekoda.

Ameerika mõttekoja arvutuste kohaselt oleks NATO juhul, kui idanaaber otsustaks Baltimaid rünnata, alguses märkimisväärselt nõrgemas positsioonis.

«Siin on eeldatud, et Poola maavägi pühendub sellele, et kaitsta Poolat, kuhu saab koondada väed suuremaks NATO vasturünnakuks, ning mõlemad [seal baseeruvad] USA brigaadid saavad minna sisse ja toetada kolme [Baltimaasse] eelpaigutatud lahingugruppi,» selgitatakse analüüsis.

«Kui vaadata paarist esimesest nädalast edasi, siis läheb jõudude tasakaal sündmuspaigal NATO jaoks tegelikult enne hullemaks kui hakkab paremaks pöörduma,» kirjeldab raport.

Kommentaarid (54)
Copy
Tagasi üles