Video: tuumajaamas ilutulestikku lastnud Greenpeace'i aktivistid saadetakse trellide taha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace'i sõnul tõestas nende ettevõtmine, et Prantsuse tuumajaamade territooriumile on liiga lihtne sisse murda.
Greenpeace'i sõnul tõestas nende ettevõtmine, et Prantsuse tuumajaamade territooriumile on liiga lihtne sisse murda. Foto: GREENPEACE/REUTERS/Scanpix

Prantsuse kohus mõistis eile kahekuise vanglakaristuse kahele keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace aktivistile, kes tungisid eelmisel aastal tuumajaama territooriumile ja tulistasid seal ilutulestikurakette.

Möödunud aasta oktoobris õnnestus Greenpeace'i aktivistidel sisse pääseda Luksemburgi piiri lähistel asuvasse Cattenomi tuumajaama, kus nad lasid tuumajäätmete basseinide kõrval ilutulestikku. Veel kuuele aktivistile mõisteti seoses vahejuhtumiga viiekuuline tingimisi vangistus ning Greenpeace´i Prantsusmaa harule määrati tuumajaama territooriumile ebaseadusliku sissetungi eest 20 000 euro suurune trahv.

«Greenpeace ületas punase joone,» ütles prokurör Christelle Dumont, rõhutades, et igasugune debatt saab toimuda üksnes seaduse raames.

2015. aastal kirjutas Greenpeace oma raportis, et Prantsuse tuumajaamade turvarisk on praegusel ajal tõsisem probleem kui varem, sest enamik nendest on ehitatud enne kui tekkis reaalne oht globaalse džihadistide liikumise suunalt, mida esindavad äärmusrühmitused nagu ISIS ja al-Qaeda.

Prantsusmaa, kus 75 protsenti riigi energiavajadusest saadakse tuumaenergiast, on kõige enam tuumaenegiast sõltuv riik maailmas. Kokku asub Prantsusmaal 58 tuumajaama.

Peaminister Emmanuel Macroni valitsuse plaan on aga aastaks 2025 ligikaudu kolmandiku neist sulgeda, toetamaks taastuvenergia osakaalu tõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles