Hiina keelas internetis N-tähe kasutamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JIANAN YU/REUTERS/SCANPIX

Hiina riiklik tsensuur keelustas sel nädalal internetis N-tähe kasutamise, püüdes seeläbi vaigistada kriitikat Pekingi plaani vastu tühistada presidendi ametiajapiirangud, mille järel võib praegune riigipea Xi Jinping eluks ajaks võimule jääda, vahendab The Guardian.

Lisaks keelati ka mitmed hiinakeelsed sõnad, sh isikukultus (个人崇拜) ja eluaegne (终身) ning mõisted nagu nimekuju Xi Zedong (习泽东) (liitnimi Hiina praeguse presidendi ja Mao Zedongi nimedest- toim.) Samuti jäid tsensuurile ette kahe George Orwelli tuntuma teose pealkirjad nagu '1984' ja 'Loomade Farm'.

Hiina netitsensuuri tegevust jälgiva GreatFire.org teatel sattus N-täht tsensuuri ohvriks seetõttu, et hiinlased hakkasid arvutama, kaua Xi Jinping veel võimul püsida võib.

Hiina netitsensuuri tegevust jälgiva portaali GreatFire.org teatel sattus N-täht  tsensuuri ohvriks seetõttu, et hiinlased hakkasid arvutama, kaua Xi Jinping veel võimul püsida võib. Ettevõtte asutaja Charlie Smithi hinnagul ei tasu N-tähe ajutist keelustamist Hiina sotsiaalmeedias näha siiski liiga kaalutletud otsusega. «Pigem oli N-täht kiirustatud otsuse ohver.»

Täisnimekirja keelatud sõnadest ja mõistetest on oma kodulehele koondanud portaal China Digital Times.

Hiina kompartei keskkomitee tegi pühapäeval ettepaneku kustutada põhiseadusest säte, mis ütleb, et president ei tohi olla ametis rohkem kui kaks ametiaega järjest, vahendas Xinhua. Üks presdendi ametiaeg kestab Hiinas hetkel viis aastat.

Xi, kes on ka partei esimees, on olnud president alates 2013. aastast ja kehtiva põhiseaduse järgi peaks ta 2023. aastal tagasi astuma.

Xi´d peetakse viimase kolme kümnendi mõjuvõimsamaks Hiina liidriks. Oktoobris jäädvustati Xi nimi ja mõtted partei põhikirja - samm, millega ta tõusis Puna-Hiina rajaja Mao Zedongi kõrvale. Samuti lisati Xi nimi ja filosoofia riigi põhiseadusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles