Kouchner: pinged Venemaaga kõnelusi ei takista

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner.
Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit ei välista strateegiliste partnerluskõneluste taasalustamist Venemaaga juba järgmisel tippkohtumisel novembri keskel, kinnitas Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner, kes kritiseeris samas teravalt Moskva lähenemist konfliktile Gruusias.

Kommersandile üsna avameelse intervjuu andnud prantslane vastas eitavalt küsimusele, kas pinged euroliidu ja Moskva vahel tähendavad seda, et läbirääkimiste juurde ei naasta veel Nice’is toimuva tippkohtumise ajal, vahendas Reuters.

«Sugugi mitte,» märkis minister. «Me peatasime kõnelused, sest me tahtsime, et Venemaa täidaks vägede väljaviimise kokkulepet. See on nüüd tehtud,» kinnitas ta, viidates Vene vägede taandumisele Gruusia puhvertsoonist.

Kouchneri sõnul otsustasid kõik ELi välisministrid juba oma viimasel nõupidamisel, et läbirääkimiste juurde naasmine on vältimatu. Partnerlus- ja koostöölepet peetakse vajalikuks pikaajaliste suhete määratlemisel Moskvaga.

Prantsuse välisminister kohtub täna oma Vene kolleegi Sergei Lavroviga ning see küsimus tuleb jutuajamise käigus ka kindlasti arutusele. Peterburisse lendas ka ELi ühtse välispoliitika juht Javier Solana.

Kouchner juhtis enne ärasõitu antud võrdlemisi julges intervjuus siiski tähelepanu ka mitmele valupunktile ning tunnistas, et Gruusia sõda tähendas kolossaalset kriisi ELi-Vene suhetes. Ta tuletas taas venelastele meelde seda, et euroliit nõuab vaenupoolte naasmist konfliktieelsetele positsioonidele.

Moskva plaan paigutada separatistide aladele tuhandeid sõdureid ei vasta prantslase sõnul mitte kuidagi sõlmitud kokkuleppele. Samuti kordas ta jõulist vastuseisu Lõuna-Osseetia ja Abhaasia sõltumatuse tunnustamisele ning kinnitas vankumatut toetust Gruusia territoriaalsele terviklikkusele.

Prantsuse välisminister vihjas seejuures üsna otseselt, et augustisõjas sattus rünnaku alla just Gruusia.

«Venemaa valmistus ühemõtteliselt ette. Vene väed ilmusid piirile mingi ime läbi õigel ajal,» tõdes Kouchner, kelle kinnitusel ei ole EL asunud konfliktis kummagi poolele, vaid tahab lihtsalt ära hoida Gruusia purustamist. Thbilisi vallutamise plaan võis tema hinnangul olla augustis täiesti reaalne.

Küsimuse peale, kas Gruusia hakkab nüüd läänelt saadud abirahadega hambuni relvastuma, vastas ta, et seda ei saa juhtuda, kuna rahade sihtotstarbelist kasutamist kontrollitakse. Prantsuse välisminister lisas seejuures, et Gruusial on iseseisva riigina õigus oma armeele.

Kouchner ei pidanud aga võimatuks sedagi, et edukast Gruusia kampaaniast kannustatuna võidakse Moskvas mõelda juba millegi sarnase korraldamisele ka Krimmis. Ta tunnistas, et selline oht on täiesti olemas. «Me kõik teame, et seal jagatakse Vene passe.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles