USA võimud avaldavad meetmed koolitulistamiste ohjeldamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Donald Trump kooliturvalisuse arutelul kongressi esindajatega.
President Donald Trump kooliturvalisuse arutelul kongressi esindajatega. Foto: Carolyn Kaster/AP

USA võimud kavatsevad avaldada lähiajal meetmed, millega president Donald Trump loodab parandada turvalisust koolides ja ära hoida tulistamisi, edastasid allikad kolmapäeval meediakanalile ABC News.

Valge Maja allikate sõnul on meetmete nimekirjas rohkem kui kümme punkti, mida Trump soovib teostada.

Meetmed avalikustatakse tõenäoliselt veel käesoleval nädalal.

President on muu hulgas avaldanud toetust kahe partei toetusega jõupingutusele laiendada ja tõhustada riiklikku taustakontrollisüsteemi relvaostude puhuks ning relvamüügi vanusepiirangute karmistamist.

Trumpi sõnul tuleks kaaluda 2013. aastal tagasi lükatud relvaseaduseelnõu uuesti arutlusele võtmist. Eelnõu koostasid demokraadist senaator Joe Manchin III ja vabariiklasest senaator Patrick J. Toomey.

Trump on varem sotsiaalvõrgustikus Twitter süüdistanud relvaseaduste seisus oma Barack Obama administratsiooni, mis ei võtnud selles osas midagi ette kogu kaheksa aastat kestnud võimuloleku aja. Presidendi sõnul ei tehtud midagi, sest erakond ei soovinud tegelikkuses relvaseaduse muutmist.

Presidendi hinnangul on poliitiline õhkkond relvaseaduse arutamisel praeguseks muutunud ja käes aeg tegutsemiseks.

"Oleks suurepärane, kui meil oleks lõpuks üks eelnõu, mida kõik saavad parteiüleselt toetada. Presidendil on aeg tegutseda" avaldas Trump kolmapäeval arvamust.

Üle kahe kolmandiku ameeriklastest toetab praegu USA lõtvade relvaseaduste karmistamist, näitasid küsitlustulemused teisipäeval nädal pärast 17 inimelu nõudnud koolitulistamist. Florida osariigis Parklandi linnas Marjory Stoneman Douglase keskkoolis 14. veebruaril aset leidnud tragöödia šokeeris paljusid ameeriklasi, on innustanud tudengeid algatama relvavägivalla vähendamise kampaaniaid ja asetanud kongressi ning  Trumpi administratsiooni rambivalgusse kaaluma kas ja missuguseid muudatusi tuleks Ühendriikide relvaseadustesse teha.

Relvaseaduste karmistamist toetab 66 protsenti ameeriklastest 31 protsendi vastu, selgus Quinnipiaci ülikooli üleriigilisest küsitlusest. Ülikool nimetas näitajat "kõrgeimaks toetuse tasemeks"  relvaseaduste karmistamisele alates küsitluste läbiviimise algusest sellel teemal 2008. aastal. Küsitlusest selgus ka, et karmimaid relvaseadusi toetab enamik relvaomanikke (50 protsenti 44 vastu) ja nende toetus relvaostjate universaalsele taustakontrollile on kerkinud 97 protsendini.

Relvaseaduse karmistamise üle arutati Ühendriikide avalikkuses viimati kirglikult pärast Las Vegase massitulistamist, kui surma sai 58 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles