Uus-Meremaal tuli ilmsiks aastatetagune katse tappa Briti kuninganna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth II Londoni moenädalal tänavu veebruaris.
Kuninganna Elizabeth II Londoni moenädalal tänavu veebruaris. Foto: Yui Mok / PA Wire / PA Images / Scanpix

Ühendkuningriigi kuninganna Elizabeth II visiidi ajal Uus-Meremaale 1981. aastal üritas vaimsete häiretega teismeline monarhi mõrvata ja politsei mätsis äpardunud kuriteokatse kinni, selgus täna avalikuks tulnud toimikutest.

Christopher Lewise nimeline nooruk tulistas kuninganna auto suunas ühe lasu ajal kui Uus-Meremaa riigipea viibis Lõunasaarel Dunedini linnas, selgub riigi salateenistuse materjalidest. Rünnakus ei saanud keegi kannatada ning kuningliku pere liikmetele, kes kuulsid lasku, kinnitas politsei toona, et tegu oli ilutulestikuga.

Tollal 17-aastase Lewise vahistas politsei mõni aeg hiljem seoses relvastatud rööviga ning selle juhtumi uurimise käigus lobises nooruk välja ka kuninganna elu kallale kippumise.

Kuigi politsei väitel oli Lewis pettekujutelmade kütkeis, leidsid korrakaitsjad hoonest, kust noormees enda väitel lasu tegi, nii püssi kui ka kasutatud padruni. Lewis kuulus enda sõnul parempoolsesse organisatsiooni nimega Rahvuslik Imperialistlik Geriljaarmee. Politsei hinnangul oli selles ühenduses üldse ainult kolm liiget.

Võimud otsustasid Lewist 1981. aastal riigireetmises mitte süüdistada, kuid esitasid talle süüdistuse relvaseaduse rikkumises ja röövis.

Politsei dokumentidest selgub, et juhtum mätsiti kinni, kuna kardeti, et see võib seada ohtu tulevaste kuninglike visiitide toimumise Uus-Meremaale.

Lewis mõisteti hiljem korduvalt süüdi eri kuritegudes ja 1997. aastal sooritas ta mõrva eest karistuse kandmise ajal vanglas enesetapu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles