Briti saartel on lumi peatanud liikluse ja gaas on otsakorral (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumesadu Londonis. Mitmel pool Briti saartel on liiklus peatunud ja ametiasutused suletud.
Lumesadu Londonis. Mitmel pool Briti saartel on liiklus peatunud ja ametiasutused suletud. Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / SCANPIX

Edela-Inglismaale ja Iirimaale antud kõrgeima taseme ilmahoiatus, kui lisaks idast Briti saarte jõudnud külmale ja lumele on nüüd Atlandi ookeanilt saabumas torm Emma. Energiaettevõtte National Grid hoiatas ühtlasi, et nende gaasivarud ei pruugi olla piisavad.

Briti meteoroloogiateenistus on soovitanud vältida võimalusel liiklemist riigi edelaosas, pealelõuna on Devonis, Somersetis ja Lõuna-Walesis oodata tugevat lumesadu ja tuisku. Ühistransport võib hilineda või üldse mitte liikuda ning võimalikud on pikad elektrikatkestused, vahendas The Guardian.

Edela-Inglismaal ja Walesis on suletud enam kui tuhat kooli. Mitmed rongiliinid ei liigu, sealhulgas peamistel raudteedel Šotimaale. Londonis on suletud Paddingtoni raudteejaam.

Reisjad Londonis Paddingtoni raudejaamas, kus lumetormi tõttu seiskus kogu liiklus.
Reisjad Londonis Paddingtoni raudejaamas, kus lumetormi tõttu seiskus kogu liiklus. Foto: PA Wire / PA Images / Scapix

Lincolnshire'i võimud on lumetormi tõttu sedavõrd hädas, et olid sunnitud appi kutsuma sõjaväe. Lincolnshire'i krahvkonna politseiülem Craig Naylor ütles, et sõjaväelased aitavad eelkõige inimesi, kes ei suuda ise kodust väljas käia, ning neid, kes vajavad meditsiiniabi.

Iirimaal on palutud kõigil inimestel püsida täna pealelõunast kuni homme pealelõunani kodus. Kõik koolid, ülikoolid ja kohtud on suletud nii täna kui ka homme. Suuremad bussifirmad on tühistanud kõik väljumised ning rongiliiklus peatatakse tõenäoliselt õhtupoolikul.

Energiafirma National Gridi hinnangul ei jäta ilmast ja varustusprobleemides tingitud gaasivarude kiire kahanemine ilmselt eratarbijaid külma kätte, kuid tööstusettevõtete varustamises võib esineda tõrkeid, kui ei õnnestu kiiresti rohkem gaasi Suurbritanniasse tarnida.

National Gridi ennustuse kohaselt on täna puudu 49,5 miljonit kuupmeetrit gaasi eeldatavast 395,7 miljonist kuupmeetrist, mis kataks riigi päevase vajaduse.

Laiaulatuslik lumesadu ja ligi -8 kraadini langenud temperatuur koos läheneva tormiga on sundinud inimesi suurendama kütmist. Tulenevalt nõudlusest on kerkinud ka gaasi hind – eile päeval oli hinnatõus koguni 74 protsenti.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles