Tusk on kindel, et ELi riigid toetavad Brexiti-lepet (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi alaline eesistuja Donald Tusk
ELi alaline eesistuja Donald Tusk Foto: DARIO PIGNATELLI/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu ülemkogu alalise eesistuja Donald Tuski sõnul on ta täiesti kindel, et ühenduse liikmed kiidavad heaks Brexiti-leppe eelnõu, mis vihastas Londonit eelkõige Põhja-Iirimaad puudutavas osas.

«Ma olen täiesti kindel, et eelnõu põhielementidega nõustuvad kõik,» ütles Tusk Brüsselis äriliidritele peetud kõnes. Ta lisas, et ELi riigid vaatavad leppe läbi järgmisel nädalal.

ELi pealäbirääkija Michel Barnier ütles kolmapäeval lahutuseelnõu tutvustades, et kava sisaldab kaitsemehhanismi, mille kohaselt jääks Põhja- Iirimaa, kui paremat lahendust ei leita, samasse olukorda ühenduse ühisturgu ja tolliliitu kuuluva Iirimaaga.

Eelnõu kohaselt luuakse muu plaani puudumisel Põhja-Iirimaal ELi ja Suurbritannia ühine regulatsioonipiirkond, kus tagatakse kaupade vaba liikumine ning Põhja-Iirimaa ja Iirimaa koostöö.

London on keeldunud kõigist lahendustest, mis looks tollipiiri Põhja-Iirimaa ja ülejäänud Ühendkuningriigi vahele, kuid Barnier kinnitas, et plaan ei ohusta Suurbritannia suveräänsust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles