Rootsi kaitsevägi küsib täiendavalt miljardit eurot (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi õhutõrje harjutamas helikopterirünnaku tõrjumist õppusel Aurora 17 mullu sügisel.
Rootsi õhutõrje harjutamas helikopterirünnaku tõrjumist õppusel Aurora 17 mullu sügisel. Foto: ANDERS WIKLUND / AFP / Scanpix

Rootsi kaitsejõud nõuavad aastateks 2019–2021 oma eelarvesse juurde 10 miljardit Rootsi krooni ehk umbes miljardit eurot, selgub täna esitatud eelarvekavast.

Kuigi Rootsi kaitseväele on juba antud lisaraha, kirjutavad kaitsejõud oma eelarvekavas, et aastaks 2019 oleks neil vaja juurde 3 miljardit krooni, aastaks 2020 oleks tarvis 2 miljardit krooni ning aastaks 2021 veel täiendavalt 5 miljardit krooni, vahendas Rootsi avalik-õiguslik ringhääling SVT.

Kaitsejõud soovivad, et otsus lisaraha eraldamise kohta tehtaks võimalikult kiiresti.

Rootsi kaitseväe kinnitusel on nad tänu alates 2016. aastast kasvanud eelarvele suutnud parandada oma võimekust, kuid see pole siiski piisav, et astuda vastu kõigile probleemidele. Nimelt on halvenenud julgeolekuolukorra, kahanenud ostuvõime ja kasvanud hoolduskulude tõttu kahanenud võimalused riigikaitse arendamiseks, väitsid Rootsi kaitsejõud.

«Olukord on ettearvamatu ja see ebakindlus seab meile taseme ette,» ütles Rootsi kaitseväe juhataja Micael Bydén.

Kaitsejõudude hinnangul peatuks võimekuse kasv 2020 aastal ning hakkaks seejärel kahanema, kui lisaraha ei saada. Võimekuse kahanemine tähendaks harvemaid õppusi, hoolduse pealt kokku hoidmist ning kaitseinvesteeringute edasilükkamist.

«Me kahandame teatud programme, aga ei lõpeta neid,» lisas Bydén.​

Rootsi valitsus eraldas juba eelmisel aastal kaitseväele täiendavalt 8,1 miljardit krooni kasutamiseks aastani 2020.

Pikemas perspektiivis peaks kaitseväe arvestuste kohaselt Rootsi kaitse-eelarve kasvama praeguselt 53 miljardilt kroonilt aastas 75–85 miljardi kroonini aastaks 2025. Kümme aastat hiljem ehk 2035. aastal peaks kaitse-eelarve ulatuma juba 115 miljardi kroonini.

Sõjaväe koosseis peaks kasvama 50 000 inimeselt 120 000 inimesele. Muuhulgas leiab kaitsevägi, et Rootsil oleks tarvis lisaks nelja brigaadi, ühte küttide rügementi, 24 sõjalaeva, kuut allveelaeva, kaheksat lennudivisjoni ja 120 Gripeni lennukit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles