Saksa küla otsustas «Hitleri kella» kirikusse alles jätta (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa küla Herxheim am Bergi kirkus rippiv kell kannab graveeringut: «Kõik kodumaa nimel – Adolf Hitler.» Kell paigutati kirikusse 1934. aastal.
Saksa küla Herxheim am Bergi kirkus rippiv kell kannab graveeringut: «Kõik kodumaa nimel – Adolf Hitler.» Kell paigutati kirikusse 1934. aastal. Foto: UWE ANSPACH / AFP / SCANPIX

Edela-Saksamaa küla Herxheim am Bergi volinikud otsustasid hääletusel jätta kohalikku kirikusse alles natsiaegse kelle hoolimata osa linnakodanike murest, et see meelitab kohale paremäärmuslasi.

Esmaspäeval toimunud hääletusel oli kümme külavolinikku poolt ja kolm vastu, et kirikus võetaks taas kasutusele kell, millele on graveeritud: «Kõik kodumaa nimel – Adolf Hitler.»

Linnavõimud ütlesid, et kirikukell, millel on kujutatud ka haakristi, peaks olema jõud, mis aitab leida lepitust, ning mälestusmärk vägivalla ja ebaõigluse vastu, kirjutas Deutsche Welle.

Külavõimud otsustasid mitte vastu tulla osa elanike üleskutsele kell kas hävitada või anda muuseumile. Samuti lükkasid nad tagasi kohaliku protestantliku koguduse ettepaneku tasuda uue kella kirikusse panemise eest.

«On parem, kui kell jääb kirikusse, kui et see ripub mõnes muusemis, kus keegi võiks selle ees seistes endast pilte klõpsida,» ütles Herxheim am Bergi külavanem Georg Welker.

Pronksist kell on rippunud kirikus alates 1934. aastast ning veel hiljuti oli see ka kasutuses. Et kellal on selline graveering, tuli ilmsiks alles eelmisel aastal, kui kirja märkas kiriku endine orelimängija Sigrid Peters, kes juhtis sellele kohaliku meedia tähelepanu.

Pärast volikogu hääletust ütles Peters, et ta on mures, millise sõnumi Saksamaa kohta saadab otsus ülejäänud maailmale ning ta väljendas kahetsust, et võimud lubavada mõrvarile pühendatud kellal edasi kirikus rippuda.

Kella küsimus tekitas elava arutelu selle üle, kuidas tuleks natsiaja sümbolitega ümber käia. Paljud Herxheim am Bergi elanikud kartsid, et see rikub kiriku maine või meelitab asulasse neonatse. Teised aga leidsid, et kella maha võtmine tähendaks püüet küla ajalugu ümber kirjutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles