Slovakkias peeti kinni ajakirjaniku tapmises kahtlustatavad ärimehed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Bratislavas toimunud Jan Kuciaki mälestusmarss.
Eile Bratislavas toimunud Jan Kuciaki mälestusmarss. Foto: Vladimir Simicek/AFP/Scanpix

Slovakkia politsei teatel vahistati täna mitu Itaalia päritolu maffiasidemetega ärimeest, keda kahtlustatakse seotuses ajakirjanik Jan Kuciaki tapmisega.

Reidide käigus peeti riigi idaosas asuvas Michalovice linnas kinni mitu Itaalia ärimeest, keda Kuciak oli maininud oma maffiasidemeid käsitlevates artiklites.

Slovakkia meedia teatel oli kinnipeetute hulgas ka suurärimees Antonino Vadala, keda Kuciak kahtlustas sidemetes kurikuulsa Ndrangheta kuritegeliku võrgustikuga, mille haarmed ulatusid ajakirjaniku väitel riigi võimuladvikuni.

Eile postuumselt avaldatud Kociaki artikkel käsitles petuskeeme, mille osalised olid Vadala ja peaminister Robert Ficole lähedalseisvad isikud.

Fico liitlane ja assistent Maria Troskova sunniti ametist lahkuma pärast seda kui ajakirjanik oli väitnud, et tal on sidemeid Vadalaga. Eile astus ametist tagasi ka Slovakkia kultuuriminister ja peaministri lähedane liitlane Marek Madaric.

27-aastane Kuciak tapeti oma kihlatu Martina Kusnirovaga eelmisel nädalal Bratislava lähedal asuvas maakodus.

Eile õhtul Bratislavas konservatiivse opositsioonilise partei korraldatud meeleavaldusele kogunes ligi tuhat inimest.

Meeleavaldusel avaldati kaastunnet Kuciakile ja protestiti riigis lokkava korruptsiooni vastu. Korruptsioonivastased meeleavaldused on kavandatud homseks üle kogu Slovakkia, lisaks ka Prahasse, Londonisse ja Haagi.

Kučiaki ja tema elukaaslase mõrvamine on vapustanud kogu Slovakkiat ja pälvinud rahvusvahelise hukkamõistu, Euroopa Liit ja ÜRO on nõudnud kiiret ja põhjalikku uurimist.

Kučiak töötas uudisteportaalis aktuality.sk, mis kuulub Saksa-Šveitsi Axel Springeri ja Ringier´ meediagrupile ning keskendus peaminister Robert Fico sotsiaaldemokraatliku erakonna SMER-SD ja teiste poliitikutega seotud äritegelaste korruptsiooniasjadele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles