Sosnovõi Bor valmistub tuumajäätmete äraveoks Siberisse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sosnovõi Bori tuumaelektrijaam Leningradi oblastis.
Sosnovõi Bori tuumaelektrijaam Leningradi oblastis. Foto: SCANPIX

Leningradi oblastis asuv Sosnovõi Bori tuumaelektrijaam valmistub tuumajäätmete äraveoks Siberisse.

Soome lahe rannikul asuv tuumajaam on elektrit tootnud ligi 40 aastat, vahendas YLE. Kasutatud tuumakütus on sarnaselt Soome tuumajaamadega paigutatud jaama territooriumil asuvatesse veega täidetud hoidlatesse.

Jääkide hoidla on kütusevarraste kimpe aga ääreni täis ja see seab ohtu jaama tegevuse.

Sel aastal valmib Sosnovõi Boris tuumajäätmete kuivhoidla ja kapseldamisüksus. Firma Rosenergo plaanib hoidlad tühjendada ja pakkida üliradioaktiivsed kütusevarraste kimbud tihututesse teraskapslitesse.

«Praegu on häälestusperiood, testime seadmeid ja koolitame personali,» rääkis kapseldamisüksuse juhataja Vladimir Simonov YLE uudistele.

Uus asi on see, et kimbud tükeldatakse kolmeks ja alles siis pakitakse need kaitsva koorikuga. Protsess leiab aset kuulikindla klaasiga ruumis roboti abil. Inimesi sinna kaitsekambrisse ei lubata, kuna varraste tükeldamise ajal on radiatsioonitase tappev.

Sosnovõi Bori tuumajaama on 40 aastaga kogunenud 30 000 kütusevarraste kimpu. Kui relvastatud valvurite ja okastraataedadega ümbritsetud kapseldamisüksus tööle hakkab, siis tehakse seal tööd kolmes vahetuses 24 tundi ööpäevas, 11 kuud aastas. Sellise tempoga tehakse tuumajäätmete hoidlad tühjaks 16,5 aastaga.

Tuumajäätmete tsisternid tõstetakse kaubarongile, mis viib need kaks korda kuus Siberisse Krasnojarski kuivhoidlasse. Need jäävad aga vähemalt 2040. aastani ootama taaskasutust.
Sosnovõi Bori tuumaelektrijaam varustab elektriga Edela-Venemaad ja ka Soomet .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles