Vatikani ametlik ajakiri manitses lõpetama nunnade ärakasutamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus kohtumas nunnadega visiidil Tšiilisse.
Paavst Franciscus kohtumas nunnadega visiidil Tšiilisse. Foto: HO/AFP/Scanpix

Vatikani ajakiri hurjutas meessoost kirikutegelasi, kes kohtlevad nunnasid kui teenijaid, ja süüdistas katoliku kiriku patriarhaalset korraldust nunnade kasutamises odava tööjõuna.

Kuukiri Naised, Kirik, Maailm kirjeldas nunnade kannatusi, kes on tihti sunnitud valmistama süüa, koristama ja teenindama kardinale, piiskoppe ja preestreid.

Artiklis kirjeldasid mitmed anonüümseks jäänud nunnad oma tööd kirikumeeste elupaikades, rääkides, kuidas nad alustavad päeva koidikul hommikusöögi valmistamisega ning saavad magama alles siis, kui õhtusöök on serveeritud, maja on korras ning pesu pestud ja triigitud.

Artikli kohaselt saavad nunnad oma töö eest tasu juhuslikult ja enamasti väga napilt. Tihti ei saa vaesusvande andnud nunnad oma töö eest üldse mingit tasu, sest nad kuuluvad usuordusse ning on saadetud meessoost kirikutegelasi teenima oma kloostri ülesandel.

Üks nunnadest rääkis kuidas ka doktorikraadiga teolooge on ilma igasuguse seletuseta saadetud koduabilisteks ning sunnitud täitma ülesandeid, mis ei ole kooskõlas nende potentsiaaliga.

Kui varem olid kiriklikes asutustes abilistena töötanud nunnad peamiselt pärit lähikonnast, siis üha sagedamini on nad pärit arengumaadest Aafrikas ja Aasias.

Artiklis jõuti seisukohale, et nunnade kogemusi saaks kasutada kogu katoliku kiriku rikastamiseks, kui patriarhaalse korraldusega harjunud hierarhias suudetakse seda näha võimalusena mõelda järele jõu kasutamise üle kirikus.

Vatikani päevalehe Osservatore Romano lisana ilmuvat kuukirja panevad kokku naisajakirjanikud ja -akadeemikud. Vatikanis on võimupositsioonidel vaid üksikud naised.

Erinevalt oma eelkäijatest ei kasuta paavst Franciscus nunnade tööjõudu ja elab Vatikani külalistemajas, kus on ametis palgalised töötajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles