Jeemeni Al-Qaeda haru püüab võimu tugevdada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni radikaalne vaimulik ja üks AQAPi liidreid Anwar al-Awlaki.
Jeemeni radikaalne vaimulik ja üks AQAPi liidreid Anwar al-Awlaki. Foto: SCANPIX

Jeemeni Al-Qaeda haru üritab saavutada suuremat võimu ja mõjuvälja. USA ametniku teatel on see märk rühmitusesisesest võimuvõitlusest, mis sai alguse Osama bin Ladeni tapmisest.

«Nad kasutavad bin Ladeni surma oma maine toetamiseks,» sõnas luureandmetega tegelenud anonüümseks jääda soovinud USA ametnik CNNile.

CNNi kaasautor Peter Bergen kinnitas, et Al-Qaeda uueks liidriks valiti nõukogu poolt Saif al-Adel, kes oli varem Egiptuse eriüksuse ohvitser.

Bin Ladenit nähti aga Araabia poolsaare Al-Qaeda harus ehk AQAP-is inspiratsioonina kõigile rünnakutele ning pole kindel, kui lojaalsed võivad nad olla uuele liidrile.

AQAP polegi veel vandunud lojaalsust al-Adelile. USA ametniku sõnul on juba mitmeid näitajaid, et AQAP kasutab bin Ladeni surma kui valimiskampaaniat raha leidmiseks ja sõdurite värbamiseks, kuna saadab vastavaid teadaandeid. AQAPi peakorter asub Jeemenis.

«Nad üritavad kindlasti olukorda ära kasutada,» lisas ametnik.

Jeemenis juba pikka aega kestnud rahutused ja sellele järgnenud bin Ladeni surm on lisaks hea võimalus leida uusi toetajaid ja tegutseda vabamalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles