Vene teadlane: ma ei ole tuumajõul töötavast raketist kuulnud (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interkontinentaalse raketi Sarmat katsetus.
Interkontinentaalse raketi Sarmat katsetus. Foto: AP/Scanpix

Vene Tuumauuringute Instituudi asedirektori Georgi Tihomirovi sõnul oleks president Vladimir Putini reklaamitud tuumajõul töötavad raketid teoreetiliselt võimalikud, kuid ise pole ta neist midagi kuulnud.

Venemaa president Vladimir Putin esitles eilses aastapäevakõnes uut kompaktset tuumatehnoloogiat, mida on võimalik väidetavalt paigaldada ka ballistilistele rakettidele, muutes nende lennuraadiuse praktiliselt piiramatuks.

Tuumauuringute Instituudi asedirektori sõnul on teoreetiliselt küll võimalik ballistilised raketid vähemalt osaliselt tuumajõul töötavateks muuta, kuid selliste arengute kohta temal informatsiooni ei ole.

«Ma ei taha presidendi sõnu kommenteerida, sest see on väljapool minu kompetentsi,» lausus teadlane, lisades, et on teemasid, mida kõik eksperdid omavahel ei aruta.

«Idee panna tuumainstallatsioone liikuvatele objektidele – eriti lennukitele – on olemas juba 1950. aastatest alates. Kuid tuumajõul töötav rakett oleks värske lahendus. Ma ei ole sellest midagi kuulnud,» sõnas Tihomirov.

«Kuid minu jaoks ei oleks see väga üllatav – lõppude lõpuks on teoreetiline võimalus selliseid kompaktseid süsteeme luua. Progress on käimas,» lisas teadlane.

Täismahus intervjuud saab lugeda siit.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles