Vaatluskeskus: Süüria režiimiväed tungivad Ida-Ghoutas edasi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusväed.
Süüria valitsusväed. Foto: GEORGE OURFALIAN/AFP/Scanpix

Süüria maavägedel on õnnestunud tungida edasi mässuliste kontrolli all olevas Ida-Ghouta enklaavis Damaskuse lähistel, teatas täna vabaühendus.

Venemaa toetusega valitsusväed alustasid 18. veebruaril enklaavile õhu- ja suurtükirünnakute kampaaniat, milles on praeguseks surma saanud üle 630 tsiviilisiku. 25. veebruaril puhkes Süüria maavägede ja relvastatud opositsiooni vahel enklaavi äärealadel äge sõjategevus, teatas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Režiimiväed on alates neljapäevast Ida-Ghoutas edasi tunginud, vallutades kaks piirkonda, millest üks asub enklaavi kaguosas, ning kaks sõjaväebaasi rühmituselt Jaish al-islam ala lõunaosas.

«Režiimiväed ja nende liitlased on viimase 48 tunni jooksul hoogustanud rünnakuid mässuliste positsioonidele,» ütles vaatluskeskuse direktor Rami Abdel Rahman, kelle sõnul püüavad režiimiväed tungida Ida-Ghoutas edasi, et lõigata ära enklaavi põhjaosas asuv suurim linn Douma ja selle ümbrus ning isoleerida Al-Marj kagupiirkond.

Vabaühenduse teatel osalevad režiimivägede kõrval sõjategevuses «Vene nõunikud» ning pealetungi toetavad õhurünnakud ja suurtükituli.

Alates 25. veebruarist on sõjategevuses tapetud 60 režiimivägede sõdurit ja nende liitlast ning 34 rühmituse Jaish al-Islam võitlejat, teatas keskus.

Mässuliste kontrolli all on umbes kolmandik Ida-Ghouta aladest, mida nad kontrollisid 2012. aastal.

Vaatluskeskuse teatel ei ole pärast Süüria relvarahuresolutsiooni vastuvõtmist ÜRO Julgeolekunõukogus Venemaa ettepanekul jõustatud humanitaarpauside ajal humanitaarkoridoride kaudu Ida-Ghoutast lahkunud ühtegi tsiviilisikut.

Maavägede pealetungi algusest Ida-Ghouta hõivamiseks teatas eile ka Vene välisministeerium.

Damaskusest ida pool asuvas Ida- Ghoutas elab umbes 400 000 tsiviilisikut, enklaavi kontrollib suur hulk relvarühmitusi, millest osa on esindatud vaid piirkonna mõnes osas.

Peajõud moodustavad islamistlikud rühmitused Jaish al-Islam, Faylaq al-Rahman ja Ahrar al-Sham, mis teisipäeval ÜRO-le saadetud kirjas kinnitasid täielikku valmisolekut saata enklaavist välja Hayat Tahrir al-Shami rühmituse pühasõdalased.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles