Välisajakirjanikud kurdavad Hiina järjest väheneva ajakirjandusvabaduse üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pressikonverents Pekingis.
Pressikonverents Pekingis. Foto: SCANPIX

Pekingis asuv väliskorrespondentide klubi teatas, et ajakirjandusvabadus Hiinas on viimase aastaga märgatavalt halvenenud.

Osadel ajakirjanikel palutakse pehmendada kajastusi või kui seda ei tehta, siis riskida viisaprobleemidega, vahendab AFP.

Uurimuses küsitleti 108 klubi liiget, kellest 94 protsenti usuvad, et tingimused Hiina elu kajastada on viimase aasta jooksul halvenenud ja ametlik surve on osade vastanute sõnul kasvanud.

Välisministeeriumi pressiesindaja, kes tegeleb välismaiste ajakirjanikega Hiinas, lükkas tulemused ümber ja teatas, et ajakirjandusvabadus on vastupidi kasvanud.

70 protsenti küsitlusele vastanutest sõnasid, et nad on viimase aasta jooksul kogenud sekkumist, ahistamist ja/või vägivalda.

40 protsenti lisasid, et osasid nende Hiina allikaid on välisajakirjanikega suhtlemise tõttu ahistatud, kinni peetud, kutsutud ülekuulamisele või nad on kogenud negatiivseid tagajärgi.

«14 aasta jooksul Hiina kajastamisel on see vaieldamatult vägivaldseim periood,» selgitas üks vastanutest raportis. «Füüsilise ahistamise loomus on palju hullem. Ametiriietes ja erariietes politseinikud, kohalikud võimud ja isegi tsiviilisikud tunnevad nüüd, et on võimalik takistada välisreportereid tööd tegemast.»

Hiina teatab aga regulaarselt, et garanteerib pressivabaduse nii Hiina kui ka välisajakirjanikele.

Samas hiinlased, kelle tööd sätivad kommunistliku partei negatiivsesse valgusesse, võidakse vallandada või vangi panna.

Pressiklubi uurimus näitab, et 20 108st vastanust teatasid, et on kogenud ähvardusi, kui üritasid uuendada oma viisat, et maale jääda. Võimud olevat mitmel juhul öelnud, et põhjuseks on kajastus, mis tekitab vastuväiteid.

Välisministeeriumi pressiesindaja Jiang Yu kordas seepeale täna, et pressiliit on ebaseaduslik organisatsioon.

«Kuna välismaise pressi agentuurid laiendavad oma tegevust ja töötajate arvu Hiinas kasvatatakse, siis teie vabadused kajastada tegevusi üle Hiina on samuti laienenud. See on väga objektiivne fakt,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles