Galerii ja video: Itaalias algasid üldvalimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalias algasid täna üldvalimised, mille tulemusi on äärmiselt raske prognoosida.

Jaoskonnad avati kell seitse hommikul (kell kaheksa Eesti aja järgi) ja suletakse kell 23 õhtul. Esimesed lävepakuküsitluste tulemused selguvad kohe pärast seda ja esialgseid tulemusi on oodata homme varahommikul.

Uus valimisseadus on julgustanud parteisid moodustama valimisliite. Valimiskampaania peateemadeks on olnud migratsioon ja noorte kõrge tööpuudus.

Kõige rohkem jälgitakse ekspeaminister Silvio Berlusconi paremtsentristliku partei ja kahe paremäärmusliku erakonna koalitsiooni, teise ekspeaministri Matteo Renzi Demokraatliku Partei ja kolme väiksema partei valimisliitu ning igasugustest koalitsioonidest keeldunud populistlikku Viie Tähe Liikumist (5SM).

Valimiskampaania viimase kahe nädala jooksul on arvamusuuringute tulemuste avalikustamine olnud keelatud.

Parlamendivalimiste eelsed viimased arvamusküsitlused prognoosisid valimisvõitu Berlusconi paremtsentristlikule koalitsioonile, kuid parlamendienamust ei saavutaks ükski jõud. Miljonid valijad ei olnud veel otsust langetanud.

Koalitsioon, kuhu kuuluvad Berlusconi erakond Forza Itaalia ja kaks paremäärmuslikku parteid, koguks uuringufirma Youtrendi andmeil 4. märtsi valimistel 37,4 protsenti häältest. Paremtsentristidele järgneb 5SM 27,8 protsendiga. Ehkki 5SM on populaarseim erakond, peaks see võimule pääsemiseks moodustama koalitsiooni, milleks valmisolekut ei ole partei seni avaldanud. Vasaktsentristid eesotsas valitseva Demokraatliku Parteiga koguksid 27,4 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles