Saksa sotsid kiitsid Merkeliga ühteheitmise heaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraadid Dietmar Nietan (vasakul) ja Olaf Scholz kuulutamas täna Berliinis, et koalitsioon Merkeliga tuleb.
Sotsiaaldemokraadid Dietmar Nietan (vasakul) ja Olaf Scholz kuulutamas täna Berliinis, et koalitsioon Merkeliga tuleb. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Saksa sotsiaaldemokraadid (SPD) kiitsid heaks uue koalitsioonileppe liidukantsler Angela Merkeli konservatiividega, teatas täna Saksa meedia.

SPD liikmetest 66 protsenti toetas valitsusliidu moodustamist. Kokku hääletas koalitsioonileppe üle 464 000 sotsiaaldemokraati, ütles erakonna finantsjuht Dietmar Nietan.

Tulemus võimaldab lõpetada viis kuud kestnud poliitilise ummikseisu ja alustada Merkelil juba märtsis oma neljandat ametiaega.

«See oli tõeliselt tähtis demokraatlik otsus meie riigi jaoks,» ütles partei juhi kohusetäitja Olaf Scholz ajakirjanikele. Lähipäevadel kavatseb SPD esitada kolm meest ja kolm naist ministriteks.

Sotsiaaldemokraatide otsust kiita heaks koalitsioonilepe konservatiividega tervitas täna ka Saksamaa kantsler ja Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) juht Angela Merkel.

«See on hea otsus SPD ja iseäranis meie riigi jaoks,» ütles Merkel avalduses.

«Uuel valitsusel on palju tööd vaja teha ning sellega tuleb alustada kohe,» lisas ta.

Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Stefan Boness/IPON/SIPA/Scanpix

Saksa koalitsioonileppe heakskiitmise üle rõõmustas ka Prantsuse president Emmanuel Macron.

«See on Euroopa jaoks hea uudis. Prantsusmaa ja Saksamaa hakkavad tegema lähinädalatel koostööd, et luua uusi initsiatiive Euroopa projekti edendamiseks,» teatas Macroni kantselei.

Järgmisel nädalal peaks parlament hääletama Merkeli kantsleriks määramise poolt.

Konservatiivid kiitsid uue koalitsiooni SPD-ga heaks esmaspäeval -- vaid 27 Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) kongressi 975 delegaadist hääletas selle partnerluse vastu.

Suure koalitsiooni jätkumist pooldas 66 protsenti Saksa sotsiaaldemokraatliku partei liikmetest.

Koalitsioonileppega loovutas Merkel sotsiaaldemokraatidele olulise rahandusministeeriumi, milles konservatiivid näevad Saksamaa ja euroala eelarveranguse tagajat.

Nii CDU/CSU blokk kui SPD tegid septembris toimunud valimistel oma viimaste aegade halvima tulemuse, vastavalt 32 ja 20,5 protsenti. Parlamendis on neil vastavalt 246 ja 153 saadikukohta.

Kui CDU toetus on sestsaadik jäänud endiseks siis sotsiaaldemokraatidest möödus veebruaris avaldatud uuringus ka parempopulistlik opositsioonierakond Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Järgmise valitsuse poliitika aluseks võetav koalitsioonilepe on 177 lehekülje pikkune ja SPD esimehe Martin Schulzi algatusel sisaldab see nõudmist, et valitsuse ametiaja poolel teel kahe aasta pärast tuleb kokkulepped üle vaadata ja alliansi tegevusele hinnang anda.

Euroopa Liit on leppes kesksel kohal. Parteid on otsustanud toetada ELi ambitsioonikat reformialgatust, mida veab Prantsuse president Emmanuel Macron.

Nad peavad vajalikuks tugevdada ELi välis- ja kaitsepoliitikat ning on valmis suurendama Saksamaa panust ELi eelarves.

Koalitsioonileppes tõotatakse tihedat partnerlust Prantsusmaaga, tugevdada ja reformida eurotsooni, et euro globaalsetele kriisidele paremini vastu peaks.

Toetatakse ka Euroopa Valuutafondi loomist, et riikidele kriisi olukorras raha laenata, kuid Macroni eurotsooni investeerimiseelarve ideesse suhtutakse ettevaatlikult.

Macroni eurotsooni rahandusministri ettepanekut leppes ei mainita.

Saksa uuel valitsusel on kavas suurendada riiklikke investeeringuid, ent säilitada eelarvetasakaal ja hoiduda maksutõusudest.

Valitsusel on kasutada 45 miljardit eurot, nii et mõlema leeri ühisel nõul on otsustatud reformida pensionisüsteemi, mis kipub elanikkonna vananemisele jalgu jääma. Hoogu lisatakse ka digiarengule ja parandatakse haridust rahasüstidega piirkondlikesse koolisüsteemidesse.

SPD suutis välja rääkida järeleandmised sotsiaalvaldkonnas, raha saab juurde lastehoid ja tervishoiusüsteemi lubatakse muuta õiglasemaks.

Erakonnad leppisid kokku, et järkjärgult lõpetatakse «solidaarsusmaks» idapoolsetele liidumaadele, mis viidi sisse pärast Saksamaa taasühinemist 1990. aastal.

Energia- ja kliimapoliitikas peetakse kinni senistest süsinikusaaste kärpmise eesmärkidest.

Konservatiivid ja sotsiaaldemokraadid leppisid kokku, et Saksamaale saabuvate põgenike ja migrantide arvu piiratakse. Samm on reaktsiooniks 2015. aasta rändekriisile, mille põgeniketulv aitas paremäärmuslikul AfD-l koguda septembrikuistel parlamendivalimistel 13 protsenti häältest.

Koalitsioonileppe põhjal piiratakse aastast vastuvõtuarvu umbes 200 000 inimesega, nagu on pikka aega nõudnud CSU.

Erakonnad kinnitavad leppes truudust NATO-le ning toetust tihedamale koostööle alliansi ja ELi vahel.

Saksa kaitsekulutuste tõusust NATO riikidele nõutava tasemeni koalitsioonileppes ei räägita, ilmselt on see vastutulek SPD-le, kes on kindlalt vastu kulutuste tõstmisele kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles