Bannon Itaalia valimistest: see on puhas populism

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Bannon reedel Roomas.
Steve Bannon reedel Roomas. Foto: TONY GENTILE/REUTERS/Scanpix

Rooma Luissi ülikooli poliitikateaduste juhi Roberto D'Alimonte sõnul on käesolevad üldvalimised sisuliselt õnnemäng.

Roberto D'Alimonte.
Roberto D'Alimonte. Foto: Twitter

«Need valimised on loterii. See pole esimene kord, aga nii ennustamatut seisu nagu täna, pole varem olnud,» märkis poliitkateadlane.

Erakondade valimiskampaaniate, kus domineerivad parem- ja vasakäärmuslased, peamiseks teemavalikuks on kujunenud migratsiooni ja majanduslangusega hirmutamine.

«See on olnud üks väga negatiivne kampaania,» ütles Firenzes  uudisteagentuurile AFP 28-aastane Domenico Coricelli.

Paljud itaallased on parteide suurte lubaduste osas küünilised ja ei oska ka arvata, milliseks tänase hääletamise lõpptulemus kujuneb.

«Loodame, et midagi muutub, sest kuni praeguseni, on kõik olnud väga halvasti,» ütles Milano tänavaturul oste tegev pensionärist Enzo Gallo.

«Keskklassi enam ei eksisteeri, vaesed jäävad ainult vaesemaks ja rikkad saavad rikkamaks, mingit õiglust ei ole,» ütles ta AFP-le.

Itaalia valimised on saanud ka rahvusvahelise tähelepanu osaliseks, nii et sel teemal on sõna võtnud ka USA president Donald Trumpi endine strateegianõunik Steve Bannon.

«Itaalia valimistel lubatakse kõike, see on puhas populism,» ütles Bannon möödunud nädalal väljaandele The New York Times antud intervjuus.

Euroopa ringreisi raames hetkel Itaalias viibiv Bannon lisas: «Itaallased on läinud kaugemale, ja lühema aja jooksul, kui britid oma Brexiti või ameeklikased Trumpiga.»

Itaalias algasid täna üldvalimised, mille tulemusi on äärmiselt raske prognoosida.

Jaoskonnad avati kell seitse hommikul (kell 8 Eesti aja järgi) ja suletakse kell 23. Esimesed lävepakuküsitluste tulemused selguvad kohe pärast seda ja esialgseid tulemusi on oodata homme varahommikul.

Uus valimisseadus on julgustanud parteisid moodustama valimisliite. Kõige rohkem jälgitakse ekspeaminister Silvio Berlusconi paremtsentristliku partei ja kahe paremäärmusliku erakonna koalitsiooni, teise ekspeaministri Matteo Renzi Demokraatliku Partei ja kolme väiksema partei valimisliitu ning igasugustest koalitsioonidest keeldunud populistlikku Viie Tähe Liikumist (5SM).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles