Trump vaimustus hiinlaste plaanist muuta presidendiamet eluaegseks (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

Trump avaldas kinnisel golfiklubi üritusel Floridas arvamust, et hiinlaste otsus kaotada president Xi Jinpingi ametiajalt ajalimiit ei ole mitte ainult suurepärane, vaid ka potentsiaalne mudel, mille USA võiks kunagi kasutusele võtta, vahendab CNN.

«Ta on nüüd eluaegne president,» ütles Trump CNN andmetel vabariiklastest rahastajatele. «Ta on tore. Ja vaadake, tema sai seda teha. Minu arvates on see suurepärane. Võib-olla proovime me ka selle millalgi ära.»

Trump jätkas senise poliitilise süsteemi mahategemisega, avaldades arvamust, et see ei toimi enam. «Ma ütlen teile: see süsteem on rikkis. Ma olen seda juba tükk aega öelnud. Meie süsteem on rikkis. Ja meil ei ole seal õigeid inimesi. Veel. Meil on palju suurepäraseid inimesi, kuid teatud asjade puhul meil õigeid inimesi ei ole,» nurises ta.

Hiina kompartei keskkomitee tegi möödunud pühapäeval ettepaneku kustutada põhiseadusest säte, mis ütleb, et president ei tohi olla ametis rohkem kui kaks ametiaega järjest, vahendas Xinhua. Üks presdendi ametiaeg kestab Hiinas hetkel viis aastat.

Xi, kes on ka partei esimees, on olnud president alates 2013. aastast ja kehtiva põhiseaduse järgi peaks ta 2023. aastal tagasi astuma.

Xi´d peetakse viimase kolme kümnendi mõjuvõimsamaks Hiina liidriks. Oktoobris jäädvustati Xi nimi ja mõtted partei põhikirja - samm, millega ta tõusis Puna-Hiina rajaja Mao Zedongi kõrvale. Samuti lisati Xi nimi ja filosoofia riigi põhiseadusesse.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles