ISISlane proovis luua Londonis džihaadivõitlejatest laste armeed (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umar Haque.
Umar Haque. Foto: AFP/SCANPIX

Suurbritannias mõisteti reedel terrorismikuritegudes süüdi 25-aastane Umar Haque, kelle süütegude nimekirja kuulus ka katse radikaliseerida alaealisi. Väidetavate ISISe sidemetega mees tahtis luua mitmesajapealise džihaadivõitlejatest laste armee, kelle eluülesanne oleks Londonis terrorirünnakute läbiviimine, vahendas The Guardian.

Alates 2016. aasta lõpust kuni 2017. aasta alguseni andis Haque Ripple Roadi mošees Ida-Londonis 11-14-aastastele lastele usuõpetuse tunde, mille raames õigustas ta terrorirünnakuid ja näitas neile vägivaldseid videoid, kus uskmatutel päid maha raiutakse.

Politsei hinnangul võttis Haque tundidest osa vähemalt 110 last.

Lisaks töötas õpetajahariduseta Haque 3000-naelase õppemaksuga Londoni islamikoolis «Teadmiste majakas», kus ta samuti lastele islamiteadmisi edasi andis, kuigi ametlikult oli ta 2015. aasta septmbris sinna tööle võetud administraatorina.

Väidetalt oli Haquel plaanis värvata kokku 300-pealine lastearmee.

«Tal oli kavas luua lastearmee,» ütles Scotland Yardi terrorismivastase võitluse osakonna juht Dean Haydon The Guardianile. «Ta oli öelnud lastele, et tema tundidest nähtust teistele õpetajatele või oma vanematele rääkida ei tohi.»

«Ta püüdis lapsi enesetapurünnakuteks ettevalmistada, selleks mängisid nad läbi Londonis toimunud terrorirünnakuid,» kirjeldas Haydon.

Ta treenis lapsi, käskides neil teha kätekõverdusi ja korraldas võidujookse ning plaanis õpetada poisse vanemaks saades autoga sõitma õpetada, et nad saaksid võimalikult ruttu reaalseid rünnakuid läbiviima hakata. Tema enda sõnul oli ta ka kontaktis ISISega.

Väidetalt oli Haquel plaanis värvata kokku 300-pealine lastearmee.

Kohtus andsid tunnistusi ka kuus Haque endist «hoolealust.»

«Ta õpetas meile terrorismi ja treenis meid,» ütles üks poistest.

«Viimasel kohtupäeval hinnatakse kõiki oma heade ja halbade tegude järgi, Allahi nimel võitlemine läheb kirja hea teona,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles