Kim Jong-un korraldab Lõuna-Korea delegaatidele õhtusöögi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea riikliku julgeoleku nõunik Chung Eui-yong (keskel), luurejuht Suh Hoon (vasakult teine) ja teised delegatsiooni liikmed enne Pyongyangi suundumist.
Lõuna-Korea riikliku julgeoleku nõunik Chung Eui-yong (keskel), luurejuht Suh Hoon (vasakult teine) ja teised delegatsiooni liikmed enne Pyongyangi suundumist. Foto: Jung Yeon-je/AP/Scanpix

Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un korraldab täna kahele Lõuna-Korea delegaadile õhtusöögi. Tegu on esimese korraga Kimi valitsusaja jooksul, mil ta kohtub Lõuna-Korea esindajatega. 

Lõuna-Korea president Moon Jae-in saatis Põhja-Koreasse täna eriesindajad, sealjuures Lõuna luurejuhi, teatas presidendikantselei.

Kõnelused kahe Korea vahel on haruldased. Seekord on fookuses osaliselt ka võimalus alustada dialoogi Põhja-Korea ja USA vahel. 

Delegatsiooni kuulub kümme inimest, nende seas on ka riikliku luureteenistuse juht Suh Hoon. Esindajaid juhib Lõuna-Korea presidendi kõrgeim riikliku julgeoleku nõunik Chung Eui-Yong, teatas Mooni pressiesindaja.

«Eriesindajad peavad põhjalikke arutelusid küsimuste üle... nende seas ka tingimuste loomist Põhja ning USA vaheliseks dialoogiks,» ütles pressiesindaja avalduses. Arutada loodetakse ka Põhja-Korea võimalikku loobumist oma tuuma- ja raketiprogrammist. 

Delegatsioon viibib Põhja-Koreas homseni. Seejärel sõidetakse Washingtoni, et võimalikest edusammudest ülevaade anda.

Põhja-Korea ja Lõuna-Korea ametnikud Pyongyangis.
Põhja-Korea ja Lõuna-Korea ametnikud Pyongyangis. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Põhja-Korea teatas laupäeval, et soovib läbirääkimisi Ühendriikidega, kuid lükkab tagasi Washingtoni eeltingimused ja nõudmise, et riik peab esmalt näitama tahet oma tuumaprogrammist loobuda. Soul teavitas Pyeongchangi taliolümpiamängude lõputseremoonia ajal, et Lõuna-Koreas viibinud Põhja- Korea delegatsioon teavitas naaberriiki nõusolekust pidada USA-ga kõnelusi.

Valge Maja teatas seejärel, et et kavatseb välja selgitada, kas Pyongyang suhtub kõnelustesse tõsiselt, ja et USA nõuab stalinistlikult riigilt läbirääkimiste eeltingimusena endiselt sammude astumist tuuma- ja raketiprogrammist loobumise suunas.

Põhja-Korea välisministeeriumi pressiesindaja ütles laupäeval, et riik ei aktsepteeri eeltingimuste seadmist kõnelustele ja ei kavatse tuuma- ja raketiprogrammidest loobuda. 

Põhja-Korea sõnul tähendab eeltingimuste seadmine USA poolt, et Donald Trumpi administratsioon ei soovi tegelikult Kimi režiimiga läbirääkimisi pidada. Kui läbirääkimised USA ja Põhja-Korea vahel peaks aset leidma, siis pole selge, kes Ühendriike esindaks.

Eelmisel nädalal lahkus ametist USA eriesindaja Joseph Yun. Arvatakse, et see võib Trumpi administratsiooni positsiooni nõrgestada. Ekspertide hinnangul toetas Yun Põhja-Koreaga kompromissile jõudmist ning diplomaatilisel teel lahenduste otsimist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles