Itaalia peaministriks on tõusmas Kremliga mehkeldav paremäärmuslane (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremäärmusliku Põhja-Liiga juht Matteo Salvini käis eile hääletamas Milanos.
Paremäärmusliku Põhja-Liiga juht Matteo Salvini käis eile hääletamas Milanos. Foto: PIERO CRUCIATTI/AFP/Scanpix

Itaalia peaministritoolile võib tõusta hoopis ekspeaminister Silvio Berlusconi paremtsentristliku partei Forza Italia koalitsioonierakonna paremäärmusliku Põhjaliiga juht Matteo Salvini.

Itaalia eile toimunud üldvalimistel juhib siseministeeriumi avaldatud esialgsetel andmetel paremtsentristlik koalitsioon, mida toetas umbes 37 protsenti valijatest, järgnevad populistlik Viie Tähe Liikumine umbes 31 ja vasaktsentristlik koalitsioon 23 protsendiga.

Kuna ühelgi rühmitusel ei ole selget enamust, kinnitavad esialgsed tulemused, et läbirääkimised valitsuse moodustamiseks kujunevad pikaks ja keeruliseks.

Paremtsentristliku koalitsiooni sees näitavad esialgsed tulemused immigrantidevastase euroskeptilise Põhjaliiga edu ekspeaminister Silvio Berlusconi Forza Italia ees, mis tähendab, et järgmiseks peaministriks on tõusmas Põhjaliiga juht Salvini, mitte Berlusconi partei soosik, Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani.

Nimelt tegid Berlusconi ja Salvini valimiste eel kompromissi, et peaministriportfelli saab selle partei esinumber, mis paremtsentristlikus koalitsioonis enim hääli korjab. Põhjaliiga on esialgsetel andmetel kogunud umbes 18 protsenti ja Forza Italia alla 14 protsendi häältest.

Berlusconi kavalana tundunud lüke kaasata koalitsiooni eliidivastased parteid Põhjaliiga ja Itaalia Vennad, on seega hetkeseisuga kujunenud tagasilöögiks.

Paremäärmuslike vaadetega Põhjaliigal on lähedased suhted Moskvaga. Erakonna juht Salvini on käinud mitu korda Venemaal ning allkirjastanud ka koostööleppe Vene võimuparteiga Ühtne Venemaa.

Põhjaliiga edu eilsetel üldvalimisel tervitas juba Prantsuse paremäärmuslaste liider Marine Le Pen.

«Meie sõbra ja liitlase Matteo Salvini Liiga jõuline edu valimistel on uus etapp rahva äratamisel,» kirjutas Le Pen tänal Twitteris.

Le Peni enda Rahvusrinne on kriisis pärast oma liidri lüüasaamist Prantsusmaa mullustel presidendivalimistel.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles