ISIS avaldas video USA sõdurite vastu korraldatud varitsusest Nigeris (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdur Dustin Wrighti kirstu toomine Ühendriikidesse.
USA sõdur Dustin Wrighti kirstu toomine Ühendriikidesse. Foto: Staff Sgt. Aaron J. Jenne/AP

Terrorirühmitus Islamiriik (ISIS) avaldas propagandakampaania käigus video, millel on näha eelmise aasta oktoobris nelja USA sõduri elu nõudnud varitsust Nigeris.

Pole selge, miks video sõnumirakenduse Telegram kaudu alles nüüd avaldati. Videos on peamiselt näha kaadreid, mis jäädvustati ühe USA sõduri kiivri külge kinnitatud kaameraga. Arvatakse, et rünnaku panid toime ISISele lojaalsed terroristid.

Rühmituse poolt originaalselt avaldatud video alguses vannutakse väidetavalt truudust ISISe liidrile Abu Bakr al-Baghdadile. Seda teevad rühmituse Sahelis paikneva Jamaat Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM) võitlejad. 

USA eriväelased sattusid 4. oktoobril Tonga Tonga lähistel rünnaku alla ja kuna lagedal varjumine osutus keeruliseks, siis proovisid nad end maasturi taga varjates kontaktist välja rebida. Visati ka suitsugranaat, millega üritati põgenemisele kaasa aidata.

Suitsuga taheti ka liitlastele oma asukohast märku anda. CBSi andmetel jõudsid Prantsusmaa õhusõidukid sündmuskohta aga alles kaks tundi pärast varitsust.

Videos on näha, kuidas üks USA sõduritest kuulitabamuse saab. Tema võitluskaaslased lohistasid ta maasturi taha varju. Kuna vastane liikus kiiresti nende maasturi suunas, siis jätsid sõdurid auto maha ning üritasid ise maastikul varjuda. See neil aga ebaõnnestus ja mõne aja pärast sai pihta ka sõdur, kelle kiivri küljes kaamera oli.

Maas lebava sõduri juurde tuli seejärel vastane, kes teda mõne meetri pealt korduvalt tulistas. Sõdurid olid naasmas pealtnäha madala riskiastmega patrullist, millest võttis osa 11 ameeriklast ja 30 Nigeri sõdurit. 

Vaata CBSi uudistes näidatud videot:

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles