Kes paneb Itaalias valitsuse kokku? (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskastide avamine.
Valimiskastide avamine. Foto: MEGA/Fotogramma/Scanpix

Itaalia populistlik Viie Tähe Liikumine teatas täna, et tunneb vastutust moodustada uus valitsus, kuna saavutas eile toimunud valimistel erakonnana kõige rohkem hääli.

Luigi Di Maio.
Luigi Di Maio. Foto: LaPresse/Fabio Cimaglia/Scanpix

«Valimised olid Viie Tähe Liikumise triumf. Meie oleme võitjad,» ütles 32 protsenti häältest saanud erakonna juht Luigi Di Maio pressikonverentsil.

Di Maio lisas, et partei on valmis alustama parlamendienamuse kokkusaamiseks arutelusid kõigi jõududega.

Sarnase väljaütlemisega tuli lagedale ka paremäärmusliku Põhjaliiga juht Matteo Salvini, kelle paremtsentristlik koalitsioon kogus valimistel 37 protsenti häältest. Salvini sõnul on tal õigus ja kohustus moodustada uus valitsus.

Salvini paremäärmuslik Põhjaliiga sai valimistel parema tulemuse kui samasse koalitsiooni kuulunud ekspeaminister Silvio Berlusconi Forza Italia. Koalitsioon ei saa parlamendis siiski enamust. Salvini välistas liidu Viie Tähe Liikumisega.

Matteo Salvini.
Matteo Salvini. Foto: Flavio Lo Scalzo/AGF/SIPA/Scanpix

Immigrantidevastase Põhjaliiga juht nimetas valimistulemust erakordseks võiduks. Salvani lisas, et alustab lähitundidel läbirääkimisi ülejäänud koalitsiooni, eeskätt Forza Italia juhi ekspeaminister Berlusconiga.

Salvini rõhutas, et peab kinni paremkoalitsiooni sisesest kokkuleppest, et tulevase peaministri nimetab erakond, kes saavutab koalitsioonis enim hääli.

«Ma ei ütle, et see pean olema mina, kuid meie meeskond on valmis,» ütles Salvini, lisades, et sõpradevahelistest kokkulepetest peetakse kinni.

Salvini Põhjaliiga kogus valimistel 18 protsenti häältest, Berlusconi Forza Italia 14 protsenti.

Matteo Renzi.
Matteo Renzi. Foto: Aleandro Biagianti/AGF/SIPA/Scanpix

Ekspeaminister ja Demokraatliku Partei liider Matteo Renzi astub väidetavalt erakonna esimehe kohalt pärast katastroofilist valimistulemust tagasi. Uudisteagentuur Ansa teatas sellest erakonnasisesele allikale tuginedes. Renzi kõneisik neid väiteid aga ei kinnitanud.

Viie Tähe Liikumise tugev tulemus on esile kutsunud teiste Euroopa riikide esipopulistide õnnitlused. Näiteks on oma õnnesoovid teele pannud Marine Le Pen, Nigel Farage ja ka Geert Wilders.

Praeguste andmete kohaselt jagunevad Itaalia parlamendis kohad järgnevalt:

Viie Tähe Liikumine - 231 kohta

Põhjaliiga - 123 kohta

Demokraatlik Partei - 105 kohta

Forza Italia - 99 kohta

Itaalia Vennad - 32 kohta

Vabad ja Võrdsed - 15 kohta

Teised vasaktsentristid - 8 kohta

Teised paremtsentristid - 5 kohta

Valimistulemused protsentuaalselt:

Paremtsentristlik koalitsioon (Forza Italia, Põhjaliiga, Itaalia Vennad) - 37 protsenti

Viie Tähe Liikumine - 32 protsenti

Demokraatlik Partei - 23 protsenti

Ülejäänud - 8 protsenti

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles