Vene uuring: suurima pettumuse valmistas NSVLi lagunemine

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana naine Moskvas kokku rullimas päevi näinud Nõukogude Liidu lippu.
Vana naine Moskvas kokku rullimas päevi näinud Nõukogude Liidu lippu. Foto: AFP / Scanpix

Venemaal läbi viidud avaliku arvamuse uuringust selgus, et eelmise sajandi suurimaks pettumuseks peavad idanaabrid Nõukogude Liidu lagunemist.


NSVLi lagunemist nimetas suurima pettumusena 17 protsenti küsitlusele vastanutest, vahendab venekeelne Postimees.ee Venemaal läbi viidud avaliku arvamuse küsitluse tulemusi.

Sellele järgnesid perestroika, vaesus, puudus, neid nimetas kuus protsenti vastanutest.

Nelja protsendi arvates olid selleks sõda Tšetšeenias ja Afganistanis, riigis valitsev ebastabiilsus, hinnatõus, aatompommi plahvatus.

Kolme protsendi vastanute jaoks oli suurimaks pettumuseks kommunismi ideede krahh. Veel mainiti Boriss Jeltsini ja Mihhail Gorbatšovi valitsemisaega, majanduskriisi, oktoobrirevolutsiooni, looduskeskkonna halvenemist, halba arstiabi ja stalinismi.

Suurima saavutusena mainisid venemaalased kosmose hõlvamist.

Suur Isamaasõda (1941-1945) on Venemaa elanike jaoks kõige traagilisem sündmus, selle sõja võitu aga peetakse kõige silmapaistvamaks saavutuseks.

Venemaa avaliku arvamuse uuringu keskuse küsitluses osales 1600 inimest 42st eri piirkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles