NATO: Gaddafi sõjavägi on märkimisväärselt nõrgenenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa mässulised Ajdabiyas.
Liibüa mässulised Ajdabiyas. Foto: SCANPIX

NATO õhurünnakud Liibüas on kahandanud märgatavalt diktaator Muammar Gaddafi vägede sõjalist võimsust, teatas NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen täna.

«Oleme märkimisväärselt degradeerinud Gaddafi sõjamasinaid ja näeme nüüd tulemust – opositsioon on maad võtnud,» sõnas Rasmussen Bratislavas, vahendab AFP. «Gaddafi režiim on iga päevaga enam ja enam isoleeritud. Hoiame tugeva sõjaväelise surve Gaddafi režiimi vastu ja olen kindel, et tugeva sõjaväe surve, suurenenud poliitilise surve ja opositsiooni toetamise kombinatsioon viib lõpuks režiimi kokkukukkumiseni.»

«Meie operatsioonil on kolm selget sõjaväelist eesmärki. Esiteks, kõigi tsiviilisikuse vastaste rünnakute täielik lõppemine. Teiseks, Gaddafi sõjaväejõudude ja võitlejate taandumine oma baasidesse. Ja kolmandaks, kohene ja takistamatu humanitaarabi ligipääs inimesteni, kes seda vajavad,» jätkas Rasmussen. «Jätkame oma operatsiooni, kuni need eesmärgid on täidetud.»

«Meil pole plaanis oma strateegiat muuta, töötame ÜRO mandaadi põhja. ÜRO resolutsioonis on väga täpselt välistatud maavägede kaasamine,» lisas ta.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon hoiatas, et humanitaarkriis Liibüas süveneb iga päevaga, kuna relvarahu pole suudetud saavutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles