ÜRO: Venemaa võis Süürias toime panna sõjakuriteo (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria mees kandmas last pärast Atarebi turul korraldatud Venemaa õhurünnakut.
Süüria mees kandmas last pärast Atarebi turul korraldatud Venemaa õhurünnakut. Foto: ZEIN AL RIFAI/AFP/Scanpix

ÜRO uurijad teatasid täna, et Venemaa oli vastutav eelmise aasta lõpus Süürias korraldatud rünnaku eest, mille käigus pommitati rahvarohket turgu. ÜRO teatel võib tegu olla sõjakuriteoga.

Mässuliste poolt kontrollitud Al-Ataribi linnas korraldatud rünnakus sai surma vähemalt 84 inimest, kellest viis olid lapsed. Viga sai umbes 150 inimest.

Komisjon kinnitas, et Venemaa lennukilt heideti pommid alale, kus viibisid tsiviilisikud. Komisjonil on kogutud hulganisti tõendeid, mille hulgas on näiteks intervjuud tunnistajatega, fotod, videod ja ka satelliidipildid.

Siiski tõdes komisjon, et pole otsest põhjust arvata, et rünnak oli sihilikult suunatud Al-Ataribi turul viibinud tsiviilisikute vastu. Rõhutati, et mittejuhitavate pommide kasutamine tsiviilisikute poolt asustatud aladel võib tähendada, et tegu oli sõjakuriteoga.

2011. aastal loodud ÜRO Süüria komisjon on korduvalt konflikti erinevaid osapooli sõjakuritegudes süüdistanud. Mõnel korral kahtlustatud isegi inimsusevastaste kuritegude toimepanekut. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles