Keenia ei tea, kuhu kadus 400 miljonit dollarit riigi raha (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keenia president Uhuru Kenyatta.
Keenia president Uhuru Kenyatta. Foto: SIMON MAINA/AFP/SCANPIX

Keenia valitsus ei oska öelda, mis on saanud 400 miljonist dollarist (321 miljonit eurot) riigirahast, seisab riigi peaaudiitori raportis.

Aastate 2015-2016 kohta koostatud raport kirjeldab kontrollimatuid valekulusid ja halba raamatupidamist president Uhuru Kenyatta all, kes alustas mõne kuu eest teist ametiaega. Valimiskampaania käigus vandus ta, et võitleb pettuse vastu.

Vähem kui kolmandik audiitori kontrolli läbinud ministeeriumite, agentuuride ja valitsusosakondade finantsaruandeid olid korrapärased. Peaaudiitor Edward Ouko märkis, et kõigest hoolimata on olukord paranenud, sest viie aasta eest kuulutati puhtaks vaid viis protsenti finantsaruannetest.

Raportis seisab, et 12,4 miljardi dollari (10 miljardit euro) suurusest arengueelarvest kulutati seaduslikult ja efektiivselt vaid 3,45 protsenti. Mõned valitsusasutused ei esitanud üldse mingit aruannet, teised ei osanud selgitada miljonite dollarite suuruseid ülekandeid, ebaseaduslikke sularaha väljavõtteid või arvete mitmekordseid maksmisi.

Kaitseministeerium sattus kriitikatule alla seitsme lennuki ostmise eest Jordaania kuninglikelt õhujõududelt 2007. aastal, mis kunagi kasutusse ei jõudnudki, sest need olid defektsed. Tehing oli väärt 15 miljonit dollarit ja nüüd kasutatakse lennukeid varuosadeks.

Lisaks maksis kaitseministeerium viiekordse turuhinna kahe hüdraulilise ekskavaatori eest ja kulutas umbes kaheksa miljonit dollarit varustusele ja projektidele, mis kunagi teoks ei saanud.

Siseministeerium ei osanud selgitada, kus asuvad politseinikele mõeldud 51 500 paari jalanõusid,  mis on väärt umbes 1,7 miljonit dollarit.

Ouko on võidelnud 2017. aastast saadik ametist kõrvaldamise vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles