Politsei: endist Vene luurajat ja tema tütart mürgitati närvigaasiga (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Skripal
Sergei Skripal Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Briti politsei teatas kolmapäeva õhtul, et tundmatu aine, millega endine Vene topeltagent Sergei Skripali ja tema tütar Julia pühapäeval Salisburys kokku puutusid, oli närvigaas, ja neid üritati tappa.

«Seda käsitletakse tõsise vahejuhtimina, mis hõlmab ettekavatsetud tapmist närvigaasi manustamise teel,» ütles politsei abikomissar Mark Rowley avalduses.

2010. aastal spioonide vahetuse tulemusena Vene vanglast vabanenud ja Suurbritanniasse saabunud Skripal (66) ja tema tütar Julia leiti pühapäeval Loode-Inglismaal Salisburys teadvusetult, praegu on nad kriitilises seisundis haiglas.

Skripal mõisteti Venemaal 2006. aastal Suurbritannia heaks luuramises 13 aastaks vangi, kuid vabastati USA-Vene spioonivahetuse käigus 2010. aastal. Seejärel sai ta Suurbritannias varjupaiga ja tal on Salisburys elukoht.

Skripal tunnistas 2004. aastal pärast vahistamist Moskvas, et Briti eriteenistused värbasid ta 1995. aastal ja ta jagas neile informatsiooni Venemaa agentide kohta Euroopas, teenides oma teenuste eest üle 100 000 dollari.

Skripal töötas kuni erruminekuni 1999. aastal Vene sõjaväeluureteenistuse (GRU) heaks. Seejärel töötas ta 2003. aastani Vene välisministeeriumis ja suundus sealt ärimaailma.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles